Βρε κοίτα που εντέλει χρώσταγε ο Γιωργάκης…

21:16 8/10/2011 - Πηγή: Olympia

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΗΕ, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΕΝΩ Ο ΦΡΙΝΤ ΑΦΗΝΕΙ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αναβολή για πιο εύκολη ένταξη στήνουν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Προς αναβολή πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ οδηγούνται, ως φαίνεται, οι Αμερικανοί, μετά την επιδειχθείσα

αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και το διαπιστωθέν αρραγές εσωτερικό πολιτικό μέτωπο να μην επιτραπεί η είσοδος της FYROM στη Συμμαχία, λόγω της έλλειψης στοιχειώδους συμμαχικής συμπεριφοράς και κανόνων καλής γειτονιάς.

Παράλληλα, ωστόσο, καθίσταται σαφές πως από αμερικανικής πλευράς επιδιώκεται η, κατά το δυνατόν, μέγιστη δέσμευση και υπό σοβαρές προϋποθέσεις αναβολή, εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων, ούτως ώστε, συν τοις άλλοις και για λόγους γοήτρου, ο απερχόμενος «αμερικανικός θίασος» να μπορεί να παρουσιάσει, από πάσης σκοπιάς, ως «τελεσίδικο γεγονός» την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟϊκό θέμα

Δίνοντας, έτσι, μια «ολοκληρωμένη εικόνα» διεύρυνσης της Συμμαχίας στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια με ανάλογους «πανηγυρισμούς» του προέδρου Μπους κατά τη μετέπειτα επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ, όπου επίσης θα μεταβούν Αλβανοί και Σκοπιανοί ηγέτες.

Ετσι, υπό την έννοια αυτή, και με σκεπτικό που έντεχνα θα υποδηλώνει πως, πλέον, θα «πρόκειται για ΝΑΤΟϊκό ζήτημα», οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να στείλουν την «ενταξιακή διευθέτηση» των Σκοπίων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες. Ακυρώνοντας κατ’ ουσίαν, με τον τρόπο αυτό, και επίσημα τη διαδικασία του ΟΗΕ, που ούτως ή άλλως αποδυνάμωσε ντε φάκτο η απροκάλυπτη, πρόσφατη ανοιχτή παρέμβαση Φριντ, του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στη σχετική διαδικασία.

Εξυπακούεται πως οι απορρέουσες από ένα «σφιχτό» σχέδιο δράσης αμερικανικές κινήσεις προδικάζουν, κατά τους γνωρίζοντες, «μεγάλη μάχη» κατά την επικείμενη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Το βέβαιο είναι πως κάτω από τις μέχρι σήμερα συνθήκες και την πίεση του χρόνου, η «μάχη» έχει μετακινηθεί σε άλλο εντελώς επίπεδο, ήτοι από την ασφυκτική αμερικανική πίεση να επιτευχθεί ελληνο-σκοπιανή συμφωνία έστω και στο «παρά ένα», στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε μια επίσης πιεστική προσπάθεια «δεσμευτικής αναβολής» πρόσκλησης της γείτονος στη Συμμαχία, που, κατά κάποιον τρόπο, επιχειρείται να υποκαταστήσει την «πρόσκληση υπό προϋποθέσεις» που, επίσης, έχει κατηγορηματικά απορρίψει η Αθήνα.

Πλεονέκτημα

Γίνεται αντιληπτό, κατά την άποψη Αμερικανού παράγοντα, πως ανεξαρτήτως και αδιαφόρως προς την οποιαδήποτε «δυσαρέσκεια» της κυβέρνησης Μπους, η Ελλάδα έχει επί του προκειμένου ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στην όλη αυτή διαδικασία, ιδιαίτερα αν καταφέρει να αποφύγει την ασφυκτική χρονική διάσταση της αναβολής που φέρεται να επιδιώκει η Ουάσιγκτον.

Οπότε το εκ των πραγμάτων εγειρόμενο ερώτημα της «διάρκειας της αναβολής» έχει να κάνει και με τα περιθώρια ελιγμών που παρέχονται από «ανοιχτές» ή «κλειστές» ημερομηνίες και τις εξυπηρετούμενες,

Keywords
Τυχαία Θέματα