ΤΑΙΠΕΔ: Το ταμείο που βγήκε μείον – Του Χρήστου Ιωάννου, απο το ΜΟΝΟ #4

19:37 15/3/2012 - Πηγή: Olympia

http://monopressgr.wordpress.com/2012/03/13/taiped/

Πριν από έναν χρόνο η Eurobank Equities, εταιρία από την οποία προήλθε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κώστας Μητρόπουλος, πλειοδοτούσε στην άτυπη δημοπρασία για τα ασημικά των 50 δισ. ευρώ, κάνοντας αναφορές για αξιοποίηση περιουσίας άνω των 66 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να μην επαληθευτεί, αλλά στελέχη της Eurobank αποσπάστηκαν

στο Ταμείο.

Ένας χρόνος πέρασε και ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προσγειώθηκε στα 19 δισ. Όχι, τα προς «αξιοποίηση» περιουσιακά στοιχεία δεν μειώθηκαν σε λιγότερα από τα μισά! (Γράφημα απο την έντυπη έκδοση του ΜΟΝΟ ©)

Και οι τεχνοκράτες πέφτουν έξω…

Ήταν Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας έδιναν συνέντευξη τύπου για τα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Servaas Deroose, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλυψε τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 (15 δισ. μέχρι το 2012), αιφνιδιάζοντας τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. O υπουργός εκνευρίστηκε διότι δημοσιοποιήθηκε η είδηση όχι από τον ίδιο, αλλά από την τρόικα. Παρά ταύτα επιβεβαίωσε τη συμφωνία (σ.σ.: ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ο υπουργός, ο οποίος απέτυχε σε οποιοδήποτε στόχο έβαλε, αλλά ξαναέγινε υπουργός).

Στο άκουσμα της υψηλής στάθμισης της παραμέτρου των αποκρατικοποιήσεων στη μείωση του δημόσιου χρέους, αρκετοί ειδικοί περί του θέματος εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο στόχος των 50 δισ. είναι ανέφικτος. Ο γράφων είχε κάνει μία μίνι έρευνα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (13 Φεβρουαρίου 2011), ανατρέχοντας στο παρελθόν. Από την έρευνα προέκυψε ότι η αξία των αποκρατικοποιήσεων τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν μόνο 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε περισσότερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η οικονομία μεγεθύνθηκε, αντλήθηκε κλάσμα του μεγαλεπήβολου στόχου των 50 δισ. Βέβαια ο στόχος των 50 δισ. έχει –και πρέπει να επισημανθεί- μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: περιλαμβάνει πολλαπλάσια σε αριθμό περιουσιακά στοιχεία. Το αντικείμενό του είναι πολύ μεγαλύτερο έναντι οποιουδήποτε αντίστοιχου προγράμματος  του παρελθόντος. Όμως το  ποσό που αναμένεται να αντληθεί θα είναι δυσανάλογα μικρό, λόγω του ότι η ελληνική οικονομία διανύει περίοδο βαθιάς ύφεσης. Σε αυτό το συμπέρασμα συμφωνούσαν όλοι ή για να είμαστε ακριβείς, σχεδόν όλοι. Υπήρχαν όμως και εξαιρέσεις.

Μία από αυτές ήταν η Eurobank Securities, η χρηματιστηριακή εταιρία του ομίλου EFG Eurobank. Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή συνέταξε μία αναφορά στην οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αξία των έργων προς αξιοποίηση μπορεί να ξεπεράσει τα 66 δισ. για περίοδο 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επενδύσεων για υποδομές. Με άλλα λόγια, η αναφορά έμοιαζε με έναν λαμπερό ήλιο που φώτιζε τη μαύρη μιζέρια, που έφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η τρόικα.

Η αναφορά περιέγραφε τα διάφορα επενδυτικά σχέδια σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Εκμετάλλευ

Keywords
Τυχαία Θέματα