Τα μικρά κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ψηφοδέλτια

16:52 25/4/2012 - Πηγή: Olympia

Χωρίς ψηφοδέλτια κινδυνεύουν να μείνουν τα μικρά κόμματα, δημιουργώντας έτσι μείζον ζήτημα για τις… εκλογές της 6ης Μαΐου! Το κράτος μέχρι και σήμερα αδυνατεί να διαθέσει τις προβλεπόμενες δεσμίδες χαρτιού για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων των….

κομμάτων, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, τα ψηφοδέλτια

θα πρέπει να βρίσκονται στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας οκτώ ημέρες πριν από την παραμονή των εκλογών, άρα το πολύ μέχρι και την Παρασκευή 27 του μηνός. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει ακόμη συμβεί, κυρίως για οικονομικούς λόγους, οπότε απομένουν μόλις δύο ημέρες για να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν!

Αυτό όμως αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα μικρότερα κόμματα αφού τα μεγάλα που δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα τυπώσει τα ψηφοδέλτια το κράτος, έχουν πληρώσει με τα δικά τους χρήματα και έχουν τυπώσει ήδη τα ψηφοδέλτιά τους, τα οποία και κυκλοφορούν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μάλιστα, τα έχουν ήδη στα χέρια τους και αρκετοί υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, και έχοντας «σταυρώσει» το όνομά τους τα διανέμουν στους πολίτες.

Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών είχε δεσμευτεί πάντως εδώ και μέρες ότι θα διαθέσει 30.000 δεσμίδες χαρτιού που είναι απαραίτητες για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων όλων των κομμάτων, τα οποία θα είναι περίπου σαράντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο εν όψει εκλογών και όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Για τον λόγο αυτό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) πραγματοποίησε χθες παράσταση από κοινού με αντιπροσωπία της εκλογικής συνεργασίας Μ-Λ ΚΚΕΚΚΕ Μ-Λ στο υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με το θέμα που ανέκυψε. Οπως λένε τα μικρότερα κόμματα, στην πραγματικότητα θα κατέβουν στις εκλογές μόνο οι συνδυασμοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τυπώσουν με δικά τους έξοδα τα ψηφοδέλτιά τους.

Με βάση την κατεπείγουσα κοινή υπουργική απόφαση (αρ. πρ. 15286) για τη χορήγηση χαρτιού στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, το ύψος της δαπάνης σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού υπολογίζεται στα 700.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών.

Βάσει της εν λόγω απόφασης, η ποσότητα του χαρτιού για την εκτύπωση ψηφοδελτίων που χορηγείται στα κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων θα είναι ίση προς την απαιτούμενη ποσότητα για την εκτύπωση ψηφοδελτίων σε αριθμό που να υπερβαίνει κατά είκοσι τοις εκατό (20%) τουλάχιστον τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους του συνόλου των εκλογικών περιφερειών, σε καθεμία των οποίων θα ανακηρυχθεί συνδυασμός του δικαιούχου κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

trelokouneli.gr
Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα