Στην Κίνα ψάχνει λεφτά ο επικεφαλής του EFSF! Έφαγε πόρτα από Βραζιλία, Ινδία και Ρωσία . . .

Την ώρα που η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει στο ρόλο που θα παίξει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο επικεφαλής του ταμείου αρχίζει τα ταξίδια για να βρει λεφτά!

Η θέση της Γερμανίας φαίνεται να αλλάζει ζητώντας τρόπο να αυξηθεί ο EFSF από τα 440 δις στο 1 τρις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει καν προταθεί στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Το EFSF είναι έτοιμο προς το παρόν, να φτιάξει ένα «όχημα ειδικού σκοπού» που λέγεται SPIV, για

τη ενίσχυση του ταμείου από τις αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία (BRICS). Σε αυτό το «όχημα» δεν φαίνεται να επιβιβάζεται η Κίνα.

Κινέζος διπλωμάτης, ερωτηθείς από το Reuters, σχολίαζε σχετικά: “Η Κίνα πάντοτε στήριζε τις προσπάθειες της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της κρίσης και έχει κάνει το χρέος της. Θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά σε σχέση με το SPΙV, δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο”.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που σκέφτεται τη συμμετοχή είναι το ΔΝΤ, καθώς «πόρτα» έχουν ρίξει η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία.

Κυρίως η Βραζιλία είναι αυτή που αντιτίθεται στην ενίσχυση της Ευρώπης από τα BRICS, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο, σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει να γίνει από την ίδια την Ευρώπη.

Υπενθυμίζουμε ότι «βέτο» στο ΔΝΤ για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα) έχει ασκήσει εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός της Βραζιλίας.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα