Σχετικά με την άδικη φορολόγηση τριτέκνων- πολυτέκνων

06:26 15/6/2012 - Πηγή: Olympia

Σας ενημερώνω, πως, στις 13-06-2012 τρίτεκνοι από όλη την χώρα καταθέσαμε το εξής έγγραφο στον Συνήγορο του Πολίτη αρχικά, για να λάβουμε πιό έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αν αυτά δικαιωθούν ως αληθή από τον Συνήγορο του Πολίτη, τότε το έγγραφο αυτό θα πάρει διαφορετικές οδούς.
Τρίτεκνοι από όλη την Ελλάδα, πράξαμε, αυτό που θεωρητικά ήταν αυτονόητο πως έπρεπε να γίνει από τους συλλόγους τριτέκνων και δεν έγινε.
Σας παραθέτω το κείμενο μόνο με το δικό με όνομα να συνυπογράφει και όχι όλων των γονέων.
Σας

ευχαριστώ, Πετρόπουλος Εμμανουήλ.

Σχετικά με την άδικη φορολόγηση τριτέκνων- πολυτέκνων

Στα πλαίσια του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο δεν κατοχυρώνει συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα, η φορολογική ισότητα ως ειδικότερη μορφή της καθιερωμένης στο
άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχή της νομικής ισότητας, κατοχυρώνεται τόσο ως τυπική όσο και ως ουσιαστική νομική ισότητα. Ο αναλογικός χαρακτήρας της νομικής ισότητας επιβάλλει στην περίπτωση της φορολογικής ισότητας, την διαφοροποιούμενη ευνοϊκότερη ή δυσμενέστερη νομική μεταχείριση της διαφορετικής οικονομικής δυνατότητας και επιβάλλει την κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα έκαστου, η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν όχι μόνο με βάση το κριτήριο της περιουσίας αλλά γενικότερα με βάση την οικονομική δύναμη κάθε,πολίτη.
Κατά τα ανωτέρω δε και υπό το πρίσμα του κοινωνικού κράτους δικαίου, ο κοινός νομοθέτης δεσμεύεται να καθιερώσει το σύστημα της προοδευτικής φορολογίας, όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, ενώ αντίθετα η αναλογική φορολογία (που είναι αναπόφευκτη στους έμμεσους φόρους κατανάλωσης), θα μπορούσε να ειπωθεί ότι δύσκολα συμβιβάζεται με την αρχή της φορολογικής ισότητας, καθόσον οδηγεί στην όμοια μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων

Ταυτόχρονα, τo άρθρο 21 παρ.1 Συντάγματος θέτει υπό την προστασία του κράτους την οικογένεια, με μια ιδεολογικά φορτισμένη μάλιστα διατύπωση (ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους). Στη διάταξη αυτή συντρέχουν και συνυπάρχουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και θεσμικές εγγυήσεις. Από τη θεσμική εγγύηση της οικογένειας συνάγεται ότι απαγορεύεται στον κοινό νομοθέτη κάθε βλαπτική ενέργεια εναντίον της οικογένειας, όπως πχ την υποχρέωση και το δικαίωμα των γονέων να διατρέφουν τα ανήλικα τέκνα τους.
Για χρόνια οι κυβερνήσεις, σέβονταν τηρούσαν και βελτίωναν τα προνόμια της οικογένειας, δημιουργώντας ένα θεσμικό κεκτημένο, με συνέπεια να μην να μην επιτρέπεται η κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων, χωρίς ταυτόχρονη αντικατάσταση τους με άλλες, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν, αν όχι ισοδύναμο, πάντως συγκρίσιμο αποτέλεσμα.

Ως παράδειγμα προστατευτικών διατάξεων της οικογενείας της κοινής νομοθεσίας που εντάσσονται στο παραπάνω θεσμικό κεκτημένο, μπορούν να αναφερθούν κατεξοχήν, οι διατάξεις περί προστασίας τριτέκνων/πολυτέκνων.
Ειδικότερα, ο Ν.3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006), επέφερε καινοτόμες τροποποιήσεις – βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για

Keywords
Τυχαία Θέματα