“παπάς και δάσκαλος μαζί”

01:03 3/6/2012 - Πηγή: Olympia

Άρθρον του
ΝΙΚΟΛΆΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΎΛΗ

ΔΕΔΟΜΕΝΟΝ 1
«Νηπιαγωγεία – Δημοτικά: Περιμένοντας τον δάσκαλο που δεν θα έρθει ποτέ
Στο «κόκκινο» βρίσκονται νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Αθήνα, Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα από πλευράς διδακτικών κενών. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων φτάνουν τις 5.500, με την Α’ και Β’ Αθήνας να κατέχουν αρνητική πρωτιά, αφού

το κουδούνι θα χτυπήσει με 623 κενά. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσληφθούν περίπου 300 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, και 1.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία τού ένα προς δέκα στην Παιδεία, κάτι που ισχύει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Οπως μπορεί να συμπεράνει κανείς, κάνοντας απλές μαθηματικές πράξεις, είναι προφανές ότι σε κάποιες περιοχές δεν θα καλυφθεί ούτε μία κενή θέση. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Εκεί οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 825, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα δημοτικά. Αλλά και στη συμπρωτεύουσα οι ελλείψεις είναι τεράστιες, καθώς σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη 414 θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων θα είναι κενές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.Σε έξι ακόμα περιοχές της Ελλάδας οι σχολικές μονάδες βρίσκονται στα όρια της διάλυσης εξαιτίας των ελλείψεων σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, όπου οι άδειες οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 200: η Λάρισα με 271 διδακτικά κενά, η Αιτωλοακαρνανία με 250, οι Κυκλάδες με 227, η Αρτα με 221, η Ανατολική Αττική με 219 και τα Χανιά με 207. Στον αντίποδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Καβάλα, Καρδίτσα, Λευκάδα και Σάμος είναι οι μοναδικοί νομοί που οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δημοτικά σχολεία είναι σε δυσχερέστερη κατάσταση, καθώς υπολείπονται κατά 2.600 δασκάλους. Στα νηπιαγωγεία, το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 1.518, ενώ πρέπει να προστεθούν και οι 434 ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, 508 σε καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και 341 σε καθηγητές Μουσικής Αγωγής.»
(πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/1897/%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%AF%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%83%CE%B7 )
ΔΕΔΟΜΕΝΟΝ 2
Εδώ και καιρό ένα ζήτημα το οποίο ακούγεται και συζητείται είναι αυτό σχετικά με το νέο νομοσχέδιο όπου στο δημόσιο τομέα θα διορίζεται ένας στους πέντε υπαλλήλους που θα φεύγουν με σύνταξη, ως απαίτηση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του δημοσίου τομέα. Από το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα εξαιρούνται οι ιερείς της χώρας, οι οποίοι επιτελώντας λειτούργημα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο κανόνα με τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι ιερείς μας άλλωστε, μέχρι σήμερα θεωρούνταν κρατικοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι!
Αν κάτι τέτοιο λεγόταν πριν από μερικά χρόνια ίσως σε πολλούς να φαινόταν αστείο
Keywords
Τυχαία Θέματα