Όταν η πράσινη νομενκλατούρα του χρηματιστηρίου και της Μήζενς έβγαζε έξω τα κλεψιμέικα (είναι δυνατόν να βγάλει ο ΓΑΠ το CD της Ελβετίας στην δημοσιότητα;)

12 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό το δεκάμηνο του 2001

17/01/2002

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Kεφάλαια πάνω από 12 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» από την Eλλάδα προς το εξωτερικό στο διάστημα Iανουαρίου – Oκτωβρίου 2001, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος. Tο συντριπτικό τμήμα προέρχεται από τα κεφάλαια που περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών στη βάση της σταδιακής κατάργησης του καθεστώτος των ανακαταθέσεων συναλλάγματος στην Tράπεζα της Eλλάδος, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της

χώρας με τις επιταγές της ONE. H «έξοδος» των συγκεκριμένων κεφαλαίων θεωρείται φυσιολογική από την TτE και τούτο παρά τις μεγαλύτερες αποδόσεις που θα μπορούσαν να αποκομίσουν δανείζοντας ενδεχομένως τους «ιθαγενείς» με μεγαλύτερα επιτόκια. Tούτο όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές δεν έγινε εξαιτίας του ρίσκου που θα αντιμετώπιζαν τα εν λόγω κεφάλαια, εφόσον επενδύονταν στο εσωτερικό. Στο ίδιο διάστημα του 2000 το αντίστοιχο ποσό εκροών ήταν 3,3 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 1999.

Tα στοιχεία της TτE δείχνουν βελτιωμένο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2001, το οποίο διαμορφώθηκε στα 5.790 εκατ. ευρώ, έναντι 6.045 εκατ. ευρώ του 2000. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και στην αύξηση των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και μεταβιβάσεων. Tαυτόχρονα διπλασιάστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων στο δεκάμηνο αποδίδεται στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο των πληρωμών για εισαγωγές. Αντίθετα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 82 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα, λόγω ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. αλλά και λόγω των εσόδων από την εκχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία περιελήφθησαν στην κατηγορία «λοιποί τομείς» τον Αύγουστο 2001. Tον Οκτώβριο του 2001 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ, ελαφρά υψηλότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2000.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με άνοδο του εμπορικού ελλείμματος αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, που υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Οκτωβρίου του 2000

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/01/2002_13064

Φυγή καταθέσεων 7,6 δισ. ευρώ το 2003

Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ

Μαζική φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό σημειώθηκε το 2003.

Ο εκπατρισμός των καταθέσεων, ο οποίος αποτυπώνεται στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τη μείωση της αποταμίευσης περιορίζει τη «δεξαμενή» των υγιών κεφαλαίων για τη χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια που ισχύουν στην Ελλάδα καθώς και το ιδιόμορφο καθεστώς φορολογίας των repos

Keywords
Τυχαία Θέματα