Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταλλαχθεί σε κόμμα του συστήματος;;;

16:38 13/7/2012 - Πηγή: Olympia

Το ελληνικό πολιτικοοικονομικό σύστημα έχει μια συγκεκριμένη δομή και όσοι την αντιλαμβάνονται μπορούν να προβλέπουν με ακρίβεια και τις κινήσεις του. Στο κέντρο του είναι ένα Σύνταγμα το οποίο ενσαρκώνει το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής «Δημοκρατίας» και ταυτόχρονα με τη βοήθεια ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, δημιουργείται ένας κομματικός διπολισμός εναλλαγής στην εξουσία. Αυτή, θα έλεγε κανείς ότι είναι η «υγιής» πλευρά του πολιτικού συστήματος.

Όμως αυτή ακριβώς η θεσμική κατάσταση

ενθάρρυνε την αυτονόμηση του πολιτικού στοιχείου από το κοινωνικό σώμα και την πρόσδεσή του σε κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα, δημιουργώντας ένα σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα συναλλαγής, το οποίο νέμεται την… κοινωνία και το μόχθο των πολιτών. Έτσι ο κομματικός διπολισμός του συστήματος είναι στην πραγματικότητα θεατρικός. Οι κομματικές αντιπαραθέσεις είναι εικονικές και δεν αντανακλούν πραγματικές κοινωνικές επιθυμίες. Η ουσιαστική πολιτική χαράσσεται στο παρασκήνιο μαζί με τα κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει να επιλέξει μεταξύ τριών δρόμων:

1) Να μεταλλαχθεί και να ενσωματωθεί πλήρως στο κατεστημένο πολιτικοοικονομικό σύστημα και έτσι, στηριζόμενος από το οικονομικό και μιντιακό περιβάλλον του συστήματος, να καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον δικομματισμό. Στην περίπτωση αυτή, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει μακρόχρονη παρουσία στην εξουσία, αλλά για το λαό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Θα έχουμε μια επανάληψη της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και μάλιστα με χειρότερες προοπτικές.

2) Να ακολουθήσει μια θολή και χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό λόγο πορεία, με «ήξεις αφήξεις», οπότε θα εγκαταλειφθεί από τους όψιμους ψηφοφόρους του και θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι πλήρως εξαφανίσεως, λόγω και της διάψευσης των προσδοκιών.

3) Να κρατήσει σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή, όπως αυτή που είχε προεκλογικά (για τράπεζες, καταγγελία του μνημονίου, τιμωρίας των ενόχων, απλή αναλογική, μη εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, ελέγχου των ΜΜΕ κ.λ.π.), ποντάροντας και στην αποτυχία του μνημονίου. Στην περίπτωση αυτή θα καταλάβει σίγουρα την εξουσία, αλλά θα την χάσει σχετικά σύντομα, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας υλοποίησης των εξαγγελιών.

Στην τελευταία περίπτωση θα διασωθεί μόνο αν κάνει μια κίνηση. Αν πρώτα έχει φροντίσει να δώσει ένα νέο όραμα και τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το όραμα για πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα. Δηλαδή να εξαγγείλει στην ουσία αλλαγή των όρων λειτουργίας του συστήματος. Και φυσικά εννοείται ότι θα πρέπει να την υλοποιήσει αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία, πριν αρχίσει να φθείρεται ραγδαία.

Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα διολισθήσει και θα ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα, είτε θα το αλλάξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελευταίο είναι να αλλαχθεί η καρδιά, το καταστατικό του όλου συστήματος, δηλαδή το Σύνταγμα.

Θα το κάνει ή θα παίξει με τους όρους του συστήματος;

Μάλλον το δεύτερο. Θα προτιμήσει δηλα

Keywords
Τυχαία Θέματα