Μυστική συμφωνία στην ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων!

Ένα μυστικό πλαφόν που έχει θεσπίσει η ΕΚΤ, φέρνει στο προσκήνιο σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βάλει ως ανώτατο όριο για την εβδομαδιαία επαναγορά ομολόγων των χωρών της ζώνης του ευρώ, στα 20 δις.
Μάλιστα, αυτή η πρακτική που έχει ξεκινήσει από το Μάιο του 2010, ορίζεται κάθε

δεύτερη εβδομάδα από το συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ.

Μετά τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα, η ΕΚΤ αγοράζει από τον Αύγουστο τίτλους του ιταλικού και του ισπανικού χρέους. Στις αρχές του Αυγούστου αποδέσμευσε 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία εβδομάδα για τον λόγο αυτόν.

Το δημοσίευμα έρχεται μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ σε Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα, που προσπαθούν να κατευνάσουν τις αγορές και τις έντονες κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται τα κρατικά ομόλογα, αγγίζοντας και νέα ιστορικά υψηλά.

Το εν λόγω δημοσίευμα, έρχεται ακριβώς την περίοδο που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της μια άλλη κόντρα, που διατηρείται εδώ και μήνες, ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο Σαρκοζί επιθυμεί η ΕΚΤ να παίξει τον ρόλο της Αμερικανικής Fed μέσα στην Ευρωζώνη και στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προτείνοντας δηλαδή, να κόψει χρήμα. Σε αυτό αντιδρά έντονα η Μέρκελ, ζητώντας ενεργό συμμετοχή του EFSF, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.

Η κόντρα αυτή, οδήγησε σήμερα το επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητα, και όχι μετά από αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα