Μια αληθινή ιστορία πολέμου – Ο Γιώργος Παλ αιάκης διηγείται…

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πριν ένα χρόνο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να αποτυπώσω στο περιοδικό «Π» της εφημερίδας «Πατρίς», τη μαρτυρία του 94χρονου Γιώργου Παλαιάκη από τη Ρογδιά, ο οποίος με δίδαξε μερικές σελίδες από την πραγματική ιστορία αυτού του τόπου.

Μια ιστορία που δε διδαχθήκαμε αφού οι ιστορικοί της εποχής δεν προχώρησαν στην καταγραφή των προφορικών μαρτυριών, κι αρκέστηκαν μόνο στα γραπτά. Δεν έψαξαν και δεν καταδέχτηκαν να συναντήσουν από κοντά αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για αυτή την ταλαίπωρη πατρίδα. Και δεν ήταν μόνο οι αντάρτες ή όσοι στρατιώτες «οργανωμένα»

πήραν τα τουφέκια. Ήταν και άλλα αμούστακα παλικάρια που αντιστάθηκαν που πολέμησαν «μεμονωμένα» που έτρεχαν μέσα στις πόλεις κι έψαχναν στις γειτονιές να βρουν τους Γερμανούς για να τους χτυπήσουν και να υπερασπιστούν το χώμα τους.

Γνωρίζοντας ότι θα σκοτωθούν…

Το ρεπορτάζ ήταν αφετηρία για να γίνει ευρέως γνωστή η ιστορία του και να δικαιωθεί ηθικά. Διότι δε σας κρύβω ότι αυτός ο άνθρωπος μιλώντας μου, ήρθαν στιγμές που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και το παράπονό του.

Η μαρτυρία του Γιώργου Παλαιάκη πλέον συμπληρώνει μερικές νέες σελίδες στην καταγραφή της Μάχης της Κρήτης, και όσα διαδραματίστηκαν στο Ηράκλειο, καθώς σε επαφή μαζί του ήρθε ο επιμελητής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Κωστής Μαμαλάκης.

Τέσσερις ώρες, ο 95χρονος πλέον Γιώργος Παλαιακής έδινε σημαντικές πληροφορίες, με απίστευτη ακρίβεια και λεπτομέρεια στον κ. Μαμαλάκη, για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το αιματηρό δεκαήμερο από τις 20-30 Μαΐου του 1941 στο Ηράκλειο.

Με αφορμή το σημερινό εορτασμό αλλά και την απονομή του τίτλου τιμής που του έγινε από το δήμαρχο Μαλεβυζίου ως τον τελευταίο εν ζωή ήρωα του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης της Κρήτης σας παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα (με λίγες αλλαγές) της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Π» τεύχος 148 του Σεπτεμβρίου 2011.

«Ό,τι θα σας επώ, να το εγράψετε, να μάθει ο κόσμος που δεν ξέρει»

Ο 94χρονος Γιώργος Παλαιάκης από τη Ρογδιά είναι γιος του Ηλία Ιωάννου Παλαιάκη. ∆έκα χρόνια ήταν στρατιώτης ο πατέρας του. Παρασημοφορήθηκε μάλιστα με το επίχρυσο μετάλλιο. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους και στη συνέχεια έλαβε μέρος στη μικρασιαστική εκστρατεία. Για την πατρίδα πολέμησε ο πατέρας, για την πατρίδα και ο γιος. Στην πρώτη γραμμή της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου και στη Μάχη της Κρήτης.

«Μη νομίζετε πως στους πολέμους πολεμούν όλοι», μου είπε με πικρία κάποια στιγμή ο κ. Γιώργος. Υπήρχαν και αυτοί που κρύβονταν στα καταφύγια και αργότερα επί χούντας είχαν πρωτεία. «Ήσαν επίσημοι και εμείς ανεπίσημοι. Το μεγάλο μου παράπονο όμως – και αυτό θέλω να το γράψετε – είναι ότι, όταν αναφέρονται στη Μάχη της Κρήτης, αγνοούν το κομμάτι του Ηρακλείου». Παράπονα έχει και για το σήμερα. Είναι το ότι δεν αντέχει «να διακονούμε από τους Γερμανούς».

«Αυτοί δε μας θέλουν (γενικώς οι σύμμαχοι) από τότε, από τη μικρασιατική κατασ

Keywords
Τυχαία Θέματα