Μάκης Βορίδης: «Η Ν.Δ είναι το κόμμα μου»

15:01 2/3/2012 - Πηγή: Olympia

Συνέντευξη με το Νίκο Ελευθερόγλου

«Πάντα είχα ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά» τονίζει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο Μάκης Βορίδης.Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών καταγγέλλει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει κυρίως γιατί υπονομεύτηκε δύο χρόνια από το ΠΑΣΟΚ» και εξηγεί γιατί «η μόνη πρόταση» για την έξοδο της χώρας από την κρίση προέρχεται από τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης,

αρνείται ότι η μετακίνησή του στη Ν.Δ. ήταν προκατασκευασμένη κίνηση, θυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν ανέκαθεν «υπέρ των συνθέσεων και της συνεννοήσεως στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς».

ΕΡ.: Κύριε Βορίδη, πήρατε πολλές αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Υπερψηφίσατε τη δανειακή σύμβαση, μην τηρώντας την κομματική γραμμή του ΛΑΟΣ, παραιτηθήκατε από υπουργός, διαγραφήκατε από την Κ.Ο. του ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτησή σας και εντέλει παραμείνατε υπουργός, ενταχθήκατε στη Νέα Δημοκρατία και παραιτηθήκατε από βουλευτής. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί υπερψηφίσατε τη δανειακή σύμβαση;

ΑΠ.: Γιατί η χώρα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οσοι απορρίπτουν τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική λύση παραβλέπουν ότι: α) Δεν έχουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης. β) Δεν αναχρηματοδοτούμε μόνο το εξωτερικό μας χρέος, αλλά και τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή οι περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στον κοινωνικό Προϋπολογισμό θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και η ύφεση ομοίως πολύ μεγαλύτερη. γ) Σώζουμε τις τράπεζές μας και άρα τις καταθέσεις των πολιτών. Η μονομερής απόφαση μη πληρωμής θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και των ασφαλιστικών ταμείων. 4) Μειώνουμε το χρέος και την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού από τα επιτόκια, δηλαδή εξυγιαίνουμε σε έναν ορισμένο βαθμό τα δημόσια οικονομικά.

Επομένως, οι ευεργετικές συνέπειες είναι πολλαπλές. Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι θα σήμαιναν για την εθνική μας κυριαρχία η διεθνής απομόνωση και η επιστροφή στη δραχμή.

ΕΡ.: Ομως, το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει.

Το οικονομικό πρόγραμμα περιέχει θετικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία με τα οποία πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός. Θετικά στοιχεία είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι περιορισμού των ελλειμμάτων, η μείωση του σπάταλου και γραφειοκρατικού κράτους. Αρνητικά στοιχεία είναι ότι δεν περιέχει μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Και στο σημείο αυτό δικαιώνεται απολύτως η κριτική του Αντώνη Σαμαρά.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Το οικονομικό πρόγραμμα αποτυγχάνει κυρίως γιατί υπονομεύτηκε δύο χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις, δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις, δεν μειώθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά το κράτος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του παρόντος προγράμματος είναι η μείωση του χρέους. Και η μεγάλη έλλειψή του, η ανυπαρξία της αναπτυξιακής βοήθειας που θα επανεκκινήσει την οικονομία, που θα ο

Keywords
Τυχαία Θέματα