Ήττα του Λαού, ήττα της Κοινωνίας των Πολιτών, η απόφαση του ΑΠ…

Ο λαός αναμετρήθηκε με την κυβέρνησή του στο πεδίο της Δικαιοσύνης και ηττήθηκε. Ο λαός ηττήθηκε, η κυβέρνηση νίκησε. Ο ΑΠ έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Η κύρια υπόθεση, δηλαδή η αίτηση αναίρεσης θα εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2013 (αν τελικά συζητηθεί η υπόθεση και δεν αναβληθεί από κάποιο «γεγονός») και η απόφαση θα εκδοθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση κέρδισε το χρόνο που ήθελε αφενός για να…. μην καταρρεύσει από έλλειψη χρημάτων, αφετέρου

για να ενσωματώσει το χαράτσι σε έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα που θα φέρει περί την Άνοιξη.

Δεν ηττήθηκε όμως μόνο ο λαός. Ηττήθηκε ταυτόχρονα και η Κοινωνία των Πολιτών, στην οποία ανήκουν και οι ενώσεις καταναλωτών. Ο πολλά υποσχόμενος (τουλάχιστον από τη θεωρία) άτυπος θεσμός της Κοινωνίας των Πολιτών, δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και αποτελείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ενώσεις καταναλωτών, διάφορες κινήσεις και κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ κ.λ.π.), οι οποίες έχουν ως στόχο να μπαίνουν ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες για να τους προστατεύουν από την κρατική αυθαιρεσία. Όμως η χθεσινή απόφαση του ΑΠ απέδειξε πως ούτε η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες.

Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι, για να έχουν οι πολίτες απόλυτη προστασία, θα πρέπει να κρατούν οι ίδιοι ένα ποσό εξουσίας στα χέρια τους συνεχώς και να μην την παραχωρούν ολόκληρη την ώρα που ρίχνουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Αν υπάρξουν συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί, όπως των δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία, της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, του κληρωτού Συνταγματικού Δικαστηρίου κ.λ.π., τότε αυτοί οι θεσμοί θα μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες από την κυβερνητική αυθαιρεσία και όχι θεωρητικά κατασκευάσματα, χωρίς καμία εξουσία στα χέρια τους, όπως είναι η Κοινωνία των Πολιτών.

Πέτρος Χασάπης


Keywords
Τυχαία Θέματα