Έλληνες: Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του ευρώ!

11:43 7/9/2012 - Πηγή: Olympia

Δύο χρόνια πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 και εν μέσω της… χειρότερης κρίσης της ευρωζώνης – η οποία εξελίσσεται σε υπαρξιακή κρίση της ίδιας της Ε.Ε- οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται  περισσότερο θετικοί απέναντι στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκριτικά με εννέα μήνες πριν. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με την
εν λόγω έρευνα το 50% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε και το 40% εκφράζει θετική άποψη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με τον Μάιο του 2010). Όπως ήταν αναμενόμενο το 72% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε.

Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου εμφανίζονται περισσότερο Ευρωπαίοι με το 78% των ερωτηθέντων να αποτιμά θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην Ένωση και ακολουθούν η Ολλανδία και η Γερμανία με 70%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με το 45% των πολιτών να επικροτεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε, ποσοστό αυξημένο κατά 7%. Οι λιγότερο φιλοευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως είναι η  Ουγγαρία και η Τσεχία καθώς τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε αγγίζει το 30% και 24% αντίστοιχα.

Το ευρώ, η Ελευθερία και η Δημοκρατία

Αναφορικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα οι Ευρωπαίοι πολίτες έβαλαν σε πρώτη θέση τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας καθώς και το κοινό νόμισμα. Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου είναι πως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο κοινό νόμισμα καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί το ευρώ ως κύριο στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας αγγίζει το 61%  (αύξηση 20% από το 2008), κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη στη λίστα των υποστηρικτών του κοινού νομίσματος μαζί με την Ισπανία. Ακολουθούν η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ και η Γερμανία παραμένει στους «φίλους» του ευρώ.

Η καταπολέμηση της φτώχιας, των κοινωνικών ανισοτήτων καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα οικονομίας και φορολογίας είναι σύμφωνα με τους Ευρωπαίους πολίτες οι προτεραιότητες της Ε.Ε., βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

supercomments.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα