Είμαστε Έλληνες;

06:02 29/9/2012 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Άρχισε πάλι η προπαγάνδα ορισμένων κύκλων σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και γι’ αυτό καλό θα είναι, να απαντήσουμε συνειδητά κι υπεύθυνα στο ερώτημα:
- Είμαστε Έλληνες;
Αξίζει να δούμε με μεγάλη προσοχή τις έννοιες δύο λέξεων, αυτές του έθνους και της πατρίδας που πιστεύω θα βοηθήσει αρκετούς στην περίεργη αυτή πολιτική περίοδο που βρισκόμαστε.
Η λέξη «Έθνος» είναι κοινωνικός όρος και σημαίνει σύνολον

ανθρώπων που έχουν την ίδια κοινωνική συνειδητότητα, την ίδια γλώσσα, τα ίδια ήθη κι έθιμα, την ίδια Ιστορία, τον ίδιο πολιτισμό. Η λέξη «πατρίδα» είναι γεωγραφικός όρος και πατριώτης είναι εκείνος που αγαπά μία συγκεκριμένη γεωγραφική έκταση.
Ποια κοινά σημεία έχει ο Έλληνας με τον Σκοπιανό; Κανένα. Το μόνο κοινό σημείο των δύο
αυτών λαών είναι πως οι χώρες τους βρίσκονται στην Ευρώπη.
Ούτε κοινή Ιστορία έχουν, ούτε κοινά ήθη κι έθιμα, ούτε την ίδια γλώσσα μιλούν, ούτε την ίδια κοινωνική συνειδητότητα έχουν. Και για πολιτισμό, ας μη το συζητάμε.
Από πολλούς κουλτουριάρηδες έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια η φιλολογία περί «εθνικιστών», των ανθρώπων εκείνων που σύμφωνα με την «φιλοσοφία» τους αποτελούν τα μιάσματα της Ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτοί οι «εθνικιστές» με την «απαράδεκτη» συμπεριφορά τους, εμποδίζουν την ομαλή κι ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Ας δούμε όμως και τι σημαίνουν οι λέξεις «εθνικισμός» και «πατριωτισμός».
«Εθνικισμός είναι μια μορφή συνειδητότητας, δηλαδή της συναίσθησης συμμετοχής ως μέλους ή προσήλωσης σε ένα έθνος. Η συνειδητότητα αυτή αποτελεί συχνά εθνική συνείδηση η οποία ταυτίζει τις τύχες των μελών μιας ομάδας με τις τύχες ενός εθνικού κράτους επιθυμητού ή υπαρκτού. Ο εθνικισμός υποδηλώνει επίσης τη σύγχρονη ιστορική διαδικασία με την οποία τα έθνη απέκτησαν ανεξάρτητη πολιτική οντότητα». (Λεξικό Κοινωνικών Επιστημών UNESCO, Τόμος 1ος, σελ. 196).
«Πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα που οδηγεί τα άτομα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι σ’ αυτήν. Ο πατριωτισμός θέτει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το ατομικό». (Λεξικό Εννοιών Αργύρη Ματακιά, σελ. 457).
Έχοντας λοιπόν σαν οδηγό τις έννοιες των λέξεων «έθνος – εθνικισμός» και «πατριώτης – πατρίδα» ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την αντίδραση των πολιτικών, των Πανεπιστημιακών και των πολιτών απέναντι στις προκλήσεις των Σκοπιανών.
Το δάκρυ που κύλησε στο μάγουλο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη όταν τον ρώτησαν για την στάση των «συμμάχων» μας στο θέμα των Σκοπίων, ήταν και η απάντηση για την κατάληξη αυτού του προβλήματος.
Οι μεγάλοι, για τους δικούς τους λόγους, έχουν αποφασίσει πως το κρατίδιο των Σκοπίων πρέπει να μετονομαστεί σε «Μακεδονία».
Πλαστογράφηση της Ιστορίας σίγουρα, υποτίμηση της νοημοσύνης των ανθρώπων βέβαια κι ασφαλώς προσβολής όλων των Ελλήνων αφού παραχωρούν την Ιστορία ενός ένδοξου λαού σε μία κοινωνική ομάδα αμφιβόλου προέλευσης και συνοχής.
Τι θα γινότανε αν η χώρα μας είχε προβεί τότε, στο ξεκίνημα της
Keywords
Τυχαία Θέματα