Κινέζος υπουργός Εξωτερικών: “Η Ιαπωνία έκλεψε τα νησιά μας”

22:53 28/9/2012 - Πηγή: Olympia

Ότι “έκλεψε” τα διαφιλονικούμενα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας κατηγορεί την Ιαπωνία ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιάνγκ Τζιεσί.

“Η Ιαπωνία έκλεψε αυτά τα νησιά το 1895, προς το τέλος του σινο-ιαπωνικού πόλέμου, και υποχρέωσε την κινεζική κυβέρνηση να υπογράψει μια άνιση συνθήκη για να της παραχωρήσει αυτά τα εδάφη”, δήλωσε ο Τζιεσί από το βήμα του ΟΗΕ

προσθέτοντας ότι αυτά τα νησιά αποτελούν “αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους από την αρχαιότητα”.

“Η δήθεν αγορά (των νησιών) καθώς και οι άλλες μονομερείς πράξεις της ιαπωνικής κυβέρνησης αποτελούν μια σοβαρή παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας και πρόκειται για πράξεις παράνομες και άκυρες” πρόσθεσε. “Καλούμε την ιαπωνική πλευρά να σταματήσει αμέσως κάθε ενέργεια που πλήττει την εδαφική κυριαρχία της Κίνας, να διορθώσει τα λάθη της με συγκεκριμένες πράξεις και να επιστρέψει στην οδό μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις”, δήλωσε.

Το νέο “κρεσέντο” στην κρίση των σχέσεων του Πεκίνου με το Τόκιο έχει προκαλέσει η άρνηση του Τόκιο να υπαναχωρήσει στην πρόσφατη απόφασή του να εθνικοποιήσει τα ακατοίκητα αυτά νησιά του μικρού αρχιπελάγους που αποκαλείται Ντιαογιού από την Κίνα και Σενκάκου από την Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα είχε δηλώσει την Τετάρτη στον ΟΗΕ πως “δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός” με την Κίνα όσον αφορά την κυριαρχία επί των νησιών Σενκάκου. Ο Νόντα δήλωσε πως η Κίνα έχει εσφαλμένη αντίληψη των προβλημάτων και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ιαπωνικών συμφερόντων στην Κίνα.

defencenet.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα