Χαμένοι οι νέοι από την αύξηση των ορίων ηλικίας

22:03 16/9/2012 - Πηγή: Olympia

Την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη εξετάζει η κυβέρνηση, ως αντίβαρο για τις απολύσεις στο δημόσιο, ένα μέτρο που θα υποχρεώσει ουσιαστικά 60.000 εργαζομένους να περιμένουν έως δύο ακόμα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, ενώ απειλεί και τα αποκαλούμενα «ενδιάμεσα» όρια.

Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

να δεχτούν απολύσεις στο Δημόσιο οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στη λύση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο επιπλέον χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», αυτό το μέτρο που θα εξοικονομήσει περίπου ένα δισ. ευρώ στο κράτος, εξετάζεται να εφαρμοστεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2013 το όριο ηλικίας για συνταξιοδότησης θα γίνει 66 έτη και από 1ης Ιανουαρίου 2014 θα ανέβει στα 67 έτη.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο της αύξησης του ορίου στα 67 έτη, τότε χαμένοι θα βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι (παλιοί και νέοι) που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τώρα. Από την αύξηση του ορίου δεν θα διασωθούν ούτε ειδικές κατηγορίες όπως οι μητέρες ανηλίκων, ενώ εξετάζεται να υπάρξει ειδικό καθεστώς μόνο για τα βαρέα αλλά και στο δημόσιο. Παράλληλα, ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993 και έχουν συμπληρώσει ήδη 20 χρόνια ασφάλισης.

Η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας κατά δύο επιπλέον χρόνια θα έχει και παράπλευρες συνέπειες καθώς θα παρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια συνταξιοδότησης, που επιτρέπουν σε ορισμένους να χρησιμοποιούν ειδικές διατάξεις (μειωμένη σύνταξη, βαρέα, κοκ) για να πάρουν σύνταξη πριν τα 65 έτη.

Για παράδειγμα, θα επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι με 35ετία για τους οποίους προβλεπόταν σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι το 2015. Αν ανέβει το όριο ηλικίας από το 2013, τότε οι εργαζόμενοι αυτοί θα χρειάζονται 40 έτη ασφάλισης και θα βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 60 τους.

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και οι δικαιούχοι μειωμένοι σύνταξης, οι οποίοι μέχρι σήμερα συνταξιοδοτούνταν συνήθως στα 60. Αν αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας στα 67 έτη, τότε θα αυξηθεί και το όριο για μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά μπορεί να δουν τα όρια ηλικίας και ενσήμων να αυξάνονται. Τώρα βγαίνουν στη σύνταξη στα 55 έτη με 10.500 ένσημα, αλλά βάσει νόμου (ψηφίστηκε το 2010) το όριο ηλικίας θα αυξηθεί στα 60 σταδιακά μέχρι το 2017. Αν όμως αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας για σύνταξη στα 67 έτη, τότε δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει και τα βαρέα από το 2013.

Ειδικό καθεστώς στο δημόσιο

Το παραπάνω σενάριο δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί ως έχει για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Κι αυτό γιατί θα έβαζε εμπόδια στην προσυνταξιοδοτική ωρίμανση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στα πλαίσια του νέου τύπου εργασιακής εφεδρείας (ή διαθεσιμότητας). Έτσι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ειδικό καθεστώς για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, στο δημόσιο ισχύει ότι ο εργαζόμενος βγαίνει στη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ηλικίας. Επομένως, μια αύξηση του ορίου ηλ

Keywords
Τυχαία Θέματα