Deutche Bank και

10:33 23/5/2012 - Πηγή: Olympia

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το πρόβλημα υπερδανεισμού της Ελλάδας ως κράτος, αλλά και των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των ελληνικών νοικοκυριών.

Το μαστίγιο της τιμωρίας για το ασυλλόγιστο χρέος αντικατέστησε το καρότο της παροχής εύκολου και φθηνού χρήματος που προορίζονταν για την ανάπτυξη (επιχειρήσεις) ή την ευημερία (νοικοκυριά). Παρότι οι τράπεζες

εδώ και μήνες στην Ελλάδα δεν δανείζουν ούτε στη μάνα τους, παραμένουν νωπές οι μνήμες από τις εποχές (λίγους μήνες πριν δηλαδή) όπου ένα ενορχηστρωμένο τραπεζικό σύστημα, από τους κεντρικούς τραπεζίτες μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο τραπέζης, υπόσχονταν επίγειους παραδείσους στα νοικοκυριά και τη γη της Ευαγγελίας (ανάπτυξη) στις επιχειρήσεις μέσω των δανείων. Αυτό που παρείχαν φυσικά δεν ήταν ανάπτυξη αλλά μεγέθυνση και μάλιστα με ανύπαρκτο χρήμα, με αέρα κοπανιστό. Τι μας θυμίζει αυτό; Τι είναι αυτό που γεμίζει με αέρα και μεγαλώνει όσο το φυσάς; Σωστά το μαντέψατε, η φούσκα.

Τα περιβόητα κέρδη

Πολύ είναι το μελάνι που χύθηκε για τα υπερκέρδη που αποκόμισαν ελληνικές και ξένες τράπεζες από όλο αυτό το πάρτι ενώ λίγος λόγος γίνεται για το πως αποκτήθηκαν όλα αυτά τα κέρδη.

Μήπως όντως οι τράπεζες λειτούργησαν με επιτυχημένο επιχειρηματικό τρόπο; Μήπως πράγματι εμπνεύστηκαν επιτυχημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα σε ένα περιβάλλον ελεύθερης αγοράς, και το πρόβλημα το έχουν μόνο τα κράτη και οι πολίτες που δεν υπολόγισαν καλά τις δυνάμεις τους και βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι μέσα στα δίχτυα δυσθεώρητων χρεών;

Η απάντηση είναι ένα καταφανέστατο «όχι»

Οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες (δεν θα αναφερθούμε καν στις Ελληνικές), αν κάποιος αποκωδικοποιήσει τους περίτεχνους και δυσνόητους οικονομικούς όρους, βρίσκονται σε καθεστώς άγριας χρεωκοπίας την οποία καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Όπως το αφεντικό που τρελάθηκε και πούλαγε τσάμπα με τη βεβαιότητα ότι αν πτωχεύσει θα τον χρηματοδοτήσουν εκ νέου οι ίδιοι οι πελάτες του. Και γαμώ τις μπίζνες.

Πως δημιουργήθηκαν λοιπόν αυτά τα περιβόητα κέρδη;

Η απάντηση βρίσκεται διεσπαρμένη σε πολλές ψηφίδες ενός παράλογου ψηφιδωτού, όμως εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με το στοιχείο που αποτελεί τη βάση στην οποία στήθηκε όλο αυτό το παπατζιλίκι. Στη λέξη «μόχλευση». Μια λέξη που όσες φορές την ακούμε προσπερνούμε νομίζοντας ότι πρόκειται για εξειδικευμένο οικονομικό ή τραπεζικό όρο.

Είναι όμως έτσι; Τι κρύβει μέσα της αυτή η περίφημη λέξη που δεν μπορούμε να καταλάβουμε; Τίποτε περισσότερο από αυτό που όλοι γνωρίζουμε και που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η «μαντάμ Μέρκελ», οι Ευρωπαίοι και εγχώριοι Σαρκοζί (ιματασιόν ή μη) αναμασούν σαν τσίχλα που φτύνουν στο πρόσωπο των ανυποψίαστων Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των Ελλήνων ως το προπατορικό αμάρτημα που καλούνται σήμερα να πληρώσουν και μάλιστα με τόκο, βάσανα και αίμα.

Τη λέξη «χρέος».

Τι είναι η «μόχλευση»;

Η μόχλευση δεν είναι τίποτε άλλο από το χρέος των τραπεζών προς τους επενδυτές. Η μόνη διαφορά από το χρέος που

Keywords
Τυχαία Θέματα