Υπουργός από τις Βρυξέλλες: Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ…

Ροκανίζει το χρόνο ή επιθυμεί πραγματικά τη συμφωνία

Γράφει ο Πολιτικός

“Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ και μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Brussels Group θα καταλάβουμε εάν το Ταμείο απλώς ροκανίζει το χρόνο ή εάν επιθυμεί πραγματικά τη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών”.

Με αυτά τα λόγια υπουργός που συμμετέχει στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης

με τους θεσμούς προσπαθεί να εξηγήσει ότι “τίποτα δεν έχει τελειώσει σε επίπεδο διαβούλευσης”, ωστόσο ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις.

Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον συγκρατημένη ως προς τα χρονοδιαγράμματα και αποφεύγει να μιλάει για ημερομηνίες-ορόσημα που θα καθορίσουν το τέλος της τεχνικής συμφωνίας και την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement ως τις 7 Απριλίου στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας γέρνουν προς το “όχι” χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να διαφανεί τις επόμενες ημέρες μία νέα δυναμική στη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΔΝΤ που δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο ρόλος του στο ελληνικό πρόγραμμα και φοβούνται ότι αυτή η ασάφεια μπορεί να φέρει νέες καθυστερήσεις που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το σύρσιμο της αξιολόγησης παρατείνει την αβεβαιότητα στην οικονομία και καθυστερεί όλο τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Γι” αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει ένα νέο γύρο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες πιέζοντας πολιτικά προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει προσθήκη στη Διακήρυξη της Ρώμης για το ευρωπαϊκό και εργασιακό κεκτημένο δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει κάτι στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά κυρίως για λόγους συμβολικούς.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το Eurogroup της Μάλτας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα η κυβέρνηση θα επιδιώξει η τεχνική συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει κάτι χειροπιαστό όταν οι επικεφαλής των θεσμών συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι η κυβέρνηση εάν διαφανεί ότι υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η συμφωνία θα ζητήσει την πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup γύρω στα τέλη Απριλίου.

The post Υπουργός από τις Βρυξέλλες: Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ… appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα