Υπό εξαφάνιση οι νίντζα της Ιαπωνίας

Η ιαπωνική εποχή των σογκούν και των σαμουράι έχει παρέλθει αλλά στη χώρα επιβιώνουν ακόμα τουλάχιστον ένας ή ίσως δύο νίντζα. Ειδικοί στις σκοτεινές τέχνες της κατασκοπείας και των σιωπηλών δολοφονιών, οι νίντζα μετέδιδαν τις τεχνικές τους από πατέρα σε γιο.

Σύμφωνα με αφιέρωμα του BBC που δημοσιεύεται σήμερα, οι εναπομείναντες νίντζα λέγεται ότι θα είναι και οι τελευταίοι. Προσλαμβάνονταν από ευγενείς σαμουράι πολεμιστές για να κατασκοπεύουν, να σαμποτάρουν και να σκοτώνουν, ενώ τα σκοτεινών αποχρώσεων ρούχα τους κάλυπταν όλο τους το σώμα

εκτός από τα μάτια, κάνοντας τους σχεδόν αόρατους στο σκοτάδι – μέχρι να χτυπήσουν. Χρησιμοποιώντας όπλα όπως τα σούρικεν, ακονισμένες λεπίδες σε σχήμα άστρου και το φυσοκάλαμο φουκίγια, ήταν αθόρυβοι αλλά θανατηφόροι.

Οι νίντζα ήταν επίσης φημισμένοι ξιφομάχοι. Χρησιμοποιούσαν τα όπλα τους όχι μόνο να για να σκοτώνουν αλλά και για να σκαρφαλώνουν πέτρινα τείχη, ώστε να παρεισφρήσουν σε ένα κάστρο και να κατασκοπεύσουν τον εχθρό τους.

Οι περισσότερες από τις αποστολές τους ήταν μυστικές οπότε υπάρχουν πολύ λίγα επίσημα ντοκουμέντα που περιγράφουν τις ενέργειες τους. Τα εργαλεία και οι μέθοδοι τους περνούσαν στις επόμενες γενιές από στόμα σε στόμα.

Αυτό επέτρεψε στους δημιουργούς ταινιών, τους συγγραφείς και τους κομίστες να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Οι ταινίες του Χόλιγουντ τους παρουσιάζουν ως υπεράνθρωπους που μπορούν να περπατούν στο νερό και να εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού.

«Αυτό είναι αδύνατο γιατί όσο και να εκπαιδευτείς, οι νίντζα ήταν άνθρωποι» λέει γελώντας ο Τζινίτσι Καουακάμι, ο τελευταίος των μεγάλων νίντζα, σύμφωνα με το μουσείο των νίντζα Iga-ryu.

Ωστόσο, οι νίντζα φαίνεται ότι διέθεταν πλωτήρες που τους επέτρεπαν να διασχίζουν το νερό σε όρθια θέση.

Ο Καουακάμι είναι ο 21ος επικεφαλής της οικογένειας Μπαν, μία από τις 53 που συνθέτουν τη φυλή των Κόκα νίντζα. Άρχισε να μαθαίνει νινζούτσου, την πολεμική τέχνη που εξασκούσαν οι νίντζα, όταν ήταν τριών ετών από το δάσκαλο του Μασάζο Ισίντα.

«Νόμιζα ότι απλά παίζαμε και δεν σκεφτόμουν ότι μαθαίνω νινζούτσου», λέει. «Μέχρι που αναρωτιόμουν αν με εκπαίδευε για κλέφτη γιατί με μάθαινε πώς να περπατώ αθόρυβα και να μπαίνω κρυφά σε σπίτια». Ανάμεσα στις επιδεξιότητες που κατέκτησε περιλαμβάνονται και η κατασκευή εκρηκτικών και η σύνθεση φαρμάκων. «Μπορώ ακόμα να φτιάξω ένα δηλητήριο από βότανα, που να μην είναι απαραίτητα θανατηφόρο αλλά να μπορεί να κάνει κάποιον να πιστέψει ότι έχει μια μεταδοτική ασθένεια.

Υπήρχαν τουλάχιστον 49 φυλές νίντζα αλλά η Κόκα του κ. Καουακάμι και η γειτονική Ίγκα παραμένουν δύο από τις πιο φημισμένες κυρίως λόγω της δουλειάς τους για παντοδύναμους φεουδάρχες όπως ο Ιεγιάσου Τοκουγκάβα που ένωσε την Ιαπωνία το 1600 μετά από αιώνες εμφυλίων πολέμων.

Ο Καουακάμι, που εργάζεται ως μηχανικός, δεν είναι ο μόνος που διεκδικεί τον τίτλο του τελευταίου νίντζα στην Ιαπωνία του 21ου αιώνα. Ο ογδοντάχρονος Μασαάκι Χατσούμι λέει ότι είναι ο αρχηγός μιας άλλης φυλής

Keywords
Τυχαία Θέματα