Τσίπρας: Είπαμε «ναι» στο ΔΝΤ - Σό'ι'μπλε: Χωρίς το Ταμείο θα είχαμε «έκρηξη»

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας, σε πάνελ όπου συμμετείχε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε

ότι αν δεν τηρούνταν ο όρος για τη συμμετοχή του Ταμείου, αυτό θα ισοδυναμούσε με το «να μπει κάποιος με αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ στο Νταβός όπου συμμετείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί Γαλλίας και Ολλανδίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θεώρησε ότι η ΕΕ μπορεί να χειριστεί μόνη της το πρόγραμμα, ωστόσο εν τέλει συμμορφώθηκε με την απαίτηση των εταίρων για την συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση, ακούσαμε διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν συμμετοχή του ΔΝΤ και συναινέσαμε, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία» δήλωσε ο Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει».

Μάλιστα ο Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν ζητούσες από την Μπούντεσνταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) να αλλάξει αυτή την συμφωνία, θα ήταν «σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».
Πηγή ethnos.gr

The post Τσίπρας: Είπαμε «ναι» στο ΔΝΤ - Σό'ι'μπλε: Χωρίς το Ταμείο θα είχαμε «έκρηξη» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα