Τουρκικά μαχητικά στον αέρα μετά από νέο επεισόδιο με τη Συρία

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από το Ντιγιάρμπακιρ, καταδίωξε και απομάκρυνε ένα συριακό ελικόπτερο που είχε προσεγγίσει τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τούρκος αξιωματούχος. Νωρίτερα, συριακά ελικόπτερα είχαν βομβαρδίσει θέσεις στην μεθοριακή πόλη Αζμαρίν.

«Το μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε, αφού ο συριακός στρατός έστειλε ένα ελικόπτερο να βομβαρδίσει τη (συριακή) κοινότητα Αζμαρίν, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Σύρων ανταρτών» εξήγησε

ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον ελικοπτέρων του συριακού στρατού, εάν πλησιάζουν υπερβολικά στα σύνορά της χώρας.

Αυτό το τελευταίο επεισόδιο συμβαίνει σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει κορυφωθεί, μετά και την αναχαίτιση ενός συριακού αεροσκάφος που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός.

Το αεροπλάνο υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αγκυρα και μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό στο συριακό καθεστώς.

Τα πυρομαχικά, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Αμυνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις παράνομες μεταφορές όπλων μέσα από τον εναέριο χώρο της.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε απευθύνει ένα ακόμα πιο αυστηρό μήνυμα στη Συρία του Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι «δεν απέχουμε και πολύ από τον πόλεμο».

«Μοιραίο λάθος να δοκιμάσετε την ισχύ μας» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο  μετά και την καταδίκη της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το επεισόδιο με την οβίδα που σκότωσε πέντε ανθρώπους στην τουρκική επαρχιακή πόλη Ακτσάκαλε.
«Δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος, αλλά ούτε απέχουμε πολύ. Το έθνος έφθασε εδώ που είναι έχοντας περάσει από διηπειρωτικούς πολέμους» διεμήνυσε ο κ. Ερντογάν μιλώντας ενώπιον πλήθους στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή τα ΝΕΑonline

Keywords
Τυχαία Θέματα