Το βίντεο-ντοκουμέντο

…από τη στιγμή που η «μητέρα όλων των βομβών» χτυπάει το Αφγανιστάν

Είναι η στιγμή που η αποκαλούμενη ως «μητέρα όλων των βομβών» που ανήκει στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ χτυπάει στόχους τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν.

Το βίντεο-ντοκουμέντο έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Twitter.

Στο οπτικό υλικό που δεν ξεπερνάει σε διάρκεια τα 30 δευτερόλεπτα φαίνεται από αέρος η στιγμή της

έκρηξης στην βραχώδη περιοχή και στη συνέχεια ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού να αναδύεται από τον στόχο της επίθεσης.

Πρόκειται για την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που έριξαν χθες οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Αμερικανοί αξιωματικοί έκαναν λόγο για μία βόμβα (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, που ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130.

Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση, συνολικά 36 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση, ενώ στρατηγικά καταφύγια του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και ένα σύμπλεγμα τούνελ καταστραφήκαν.

Ο ISIS διαψεύδει απώλειες

Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος διέψευσε σήμερα μέσω του προπαγανδιστικού οργάνου του, Amaq, ότι υπέστη απώλειες από τον αμερικανικό βομβαρδισμό.

«Πηγή ασφαλείας διέψευσε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq ότι σημειώθηκε οποιοσδήποτε θάνατος ή τραυματισμός από το χθεσινό αμερικανικό πλήγμα στη Νανγκαρχάρ», μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στη ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα «σύστημα τούνελ και σπηλιών που επιτρέπουν στους μαχητές του ISIS να κινούνται ελεύθερα».

Ικανοποίηση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος και υπερήφανος απ’ αυτή την εξέλιξη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως «είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία».

«Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πηγή ethnos.gr

The post Το βίντεο-ντοκουμέντο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα