Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ στη Δημόσια Τηλεόραση

Από 15 έως 19 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη

Η Δημόσια Τηλεόραση θα καλύψει και φέτος το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του 2014 και πρώτη μεγάλη δοκιμασία – μαζί με το Πρωτάθλημα των Τεσσάρων Ηπείρων – πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας.

Την περιγραφή των αγωνισμάτων θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Το Πανευρωπαϊκό διεξάγεται στον Πολυχώρο SYMA της Βουδαπέστης,

χωρητικότητας 6000 θέσεων. Ο χώρος ανακαινίστηκε το 2006, διαθέτει παγοπίστα Ολυμπιακών διαστάσεων (60μ χ 30μ) και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλα αθλητικά και καλλιτεχνικά γεγονότα. Τελευταία φορά που η Βουδαπέστη φιλοξένησε πάλι το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ ήταν πριν 10 χρόνια, το 2004.

Η επίσημη Τελετή Έναρξης γίνεται την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και το Πρωτάθλημα κορυφώνεται την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με το Πανηγυρικό Γκαλά των Νικητών.

Οι καλύτεροι της Ευρώπης διαγωνίζονται στις τέσσερις κατηγορίες που απαρτίζουν το Καλλιτεχνικό Πατινάζ: Ατομικό Γυναικών, Ατομικό Ανδρών, Ζευγάρια, Χορός στον Πάγο. Οι νικητές του 2013 θα βρεθούν στην Ουγγρική πρωτεύουσα για να διεκδικήσουν πάλι το Χρυσό. Απόντες μόνο οι περυσινοί νικητές στον Χορό στον Πάγο», Γεκατερίνα Μπαμπρόβα και Ντμίτρι Σαλοβιόφ. Όπως δήλωσαν τελευταία, προτίμησαν να απουσιάσουν από το Πανευρωπαϊκό για να έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν καλύτερα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς οι οποίοι αρχίζουν στις 7 Φεβρουαρίου, και φιλοξενούνται στην πατρίδα τους τη Ρωσία. Απών από το φετινό Πανευρωπαϊκό θα είναι και ο Γεβγένι Πλιούσενκο.

Το Πανευρωπαϊκό 2014 στη Βουδαπέστη θα έχει ένταση και αγωνία. Οι πρώτοι της Ευρώπης θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους κι οι τηλεθεατές θα βιώσουν τη συναρπαστική αγωνία των αγώνων, ιδιαίτερα στο πανέμορφο αυτό άθλημα όπου, μέχρι την τελευταία στιγμή, όλα σχεδόν παίζονται. Σίγουρο είναι ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και στις τέσσερις κατηγορίες. Έτσι ο συναγωνισμός θα είναι σκληρός και η αδρεναλίνη – των θεατών στο παγοδρόμιο και των τηλεθεατών – θα φθάσει στα ύψη.

Στο Ατομικό Ανδρών, ξεχωρίζει ο Ισπανός Javier Hernandez. Γεννημένος το 1991, ο Φερνάντεθ έδωσε το 2013 ένα εκπληκτικό ελεύθερο πρόγραμμα και κέρδισε το Χρυσό με 274.87 βαθμούς. Το ίδιο και ο Φλοράν Αμοντιό, από τη Γαλλία, που βγήκε πρώτος στο Σύντομο Πρόγραμμα, δεν τα πήγε όμως εξίσου καλά στο Ελεύθερο και πήρε το Αργυρό με 250.53. Αν βρεθεί σε καλή βραδιά, μπορεί να πάρει πάλι Χρυσό, όπως το 2011 στο Πανευρωπαϊκό στην Ελβετία. Μετάλλιο θα διεκδικήσει και ο Τσέχος Μίχαελ Μπρεζίνα, που πήρε το Χάλκινο πέρυσι. Μην ξεχνάμε φυσικά και τον μεγάλο Γάλλο πρωταθλητή Μπραϊάν Ζουμπέρ, που το 2004 κέρδισε Στη Βουδαπέστη το πρώτο του χρυσό σε Πανευρωπαϊκό. Ήταν επίσης ο πρώτος Ευρωπαίος που έδωσε τρία τετραπλά άλματα σε ελεύθερο πρόγραμμα. Όπως δήλωσε πρόσφατα, αυτή είναι η τελευταία αγωνιστική χρονιά γι’ αυτόν και υπόσχεται κάτι τελείως διαφορετικό.

Τέλος, η Ρωσία, χωρίς τον Γεβγένι Πλιούσενκο, θα διεκδικήσει μία θέση στο βάθρο των νικητών με τον Μαξίμ Κοβτούν. Πέμπτος στο Πανευρωπαϊκό του 2013, κέρδισε φέτος το Εθνικό πρωτάθλημα Ρωσίας με δεύτερο τον Πλιούσενκο.

Στο Ατομικό Γυναικών επιστρέφει για να διεκδικήσει πάλι Χρυσό, όπως το 2013, η Ιταλίδα Καρολίνα Κόσνερ, πολλές φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου. Απέναντί της όμως, όπως και πέρυσι, θα έχει τρεις Ρωσίδες πολύ δυνατές και πιο έμπειρες πλέον: τη Γιούλια Λιπνίτσκαγια, αργυρό στον τελικό του Grand Prix 2013 στη Φουκουάμα της Ιαπωνίας, με καλύτερη επίδοση 198.23, την Αντελίνα Σοτνίκοφα, Αργυρό στο Πανευρωπαϊκό 2013 με 193.99 και την Αλένα Λεόνοβα.

Στον Χορό στον Πάγο νικήτρια αναδείχτηκε πέρσι η Ρωσία. Συνέβαλε σε αυτό και η απουσία των Γάλλων Ναταλί Πεσαλά-Φαμπιέν Μπουρζά. Το ζευγάρι από τη Γαλλία είναι φέτος τα φαβορί, αν σκεφθεί κανείς ότι θα λείπουν οι περυσινοί νικητές Γεκατερίνα Μπαμπρόβα-Ντμίτρι Σαλαβιοφ. Ελπίδες για μετάλλιο έχουν και οι Ρώσοι Ελένα Ίλινιχ-Νικίτα Κατσαλάποφ, όπως και οι Ιταλοί Άννα Καπελλίνι-Λούκα Λανότε, Αργυρό και Χρυσό πέρυσι αντίστοιχα.

Στα Ζευγάρια, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για το Χρυσό έχουν οι περυσινοί νικητές Τατιάνα Βολοσοζάρ-Μάξιμ Τράνκοφ από τη Ρωσία, και Αλιόνα Σαβτσένκο-Ρόμπιν Σολκόβι από τη Γερμανία (Αργυρό). Οι Σαβτσένκο-Σολκόβι κέρδισαν τους Βολοσοζάρ-Τράνκοφ πριν από ένα μήνα στον Τελικό του Grand Prix στην Ιαπωνία. Οι Ρώσοι προηγούνταν με διαφορά μετά το Σύντομο Πρόγραμμα, έκαναν όμως λάθη στο Ελεύθερο κι έχασαν την πρώτη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα