Το μήνυμα Τσίπρα στο ΔΝΤ

Ο ρόλος Σόιμπλε και τα τρία σενάρια

Γράφει ο Πολιτικός

Να εξαναγκάσει το ΔΝΤ είτε να συμβιβαστεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση είτε να αποσυρθεί μη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αποσκοπεί η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Γίνεται σαφές πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ. Όμως πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας

και οι επιτελείς του δεν μπορούν να ζητήσουν τη μη συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση καθώς το καλοκαίρι του 2015 υποβλήθηκε γραπτό αίτημα της ελληνικής πλευράς με επιστολή Τσακαλώτου για την επάνοδο του ΔΝΤ. Αυτό βεβαίως έγινε όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες λόγω της επιμονής των άλλων θεσμών της ΕΕ, ωστόσο τότε η κυβέρνηση βρισκόταν σε αδυναμία να κάνει κάτι άλλο διότι θα τιναζόταν η συμφωνία στον αέρα.

Το Μαξίμου τις επόμενες ώρες και ημέρες θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυσφορία τόσο της Κομισιόν όσο και του ESM για το περιεχόμενο του άρθρου του Πολ Τόμσεν και του συνεργάτη του. Οι δύο ευρωπαικοί θεσμοί θεωρούν ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν αδειάζουν μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τη δική τους συμμετοχή στη διαπραγμάτευση αφού επί της ουσίας υποστηρίζουν ότι αυτά που δρομολογούνται προς συμφωνία με επίκεντρο τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εξωπραγματικά και οδηγούν στην αποτυχία.

Ο Αλέξη Τσίπρας έχει ένα ακόμη πάτημα στην επιχειρηματολογία του κατά του ρόλου του ΔΝΤ καθώς τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τόμσεν στο άρθρο του είναι αμφισβητήσιμα και σύμφωνα με το Μαξίμου απολύτως ανακριβή.

Ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως και προτού οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα να έχει αποκωδικοποιήσει τους λόγους για τους οποίους ο Τόμσεν επιδόθηκε σε ανακρίβειες τορπιλίζοντας εν μέρει τη διαπραγμάτευση μία μόλις ημέρα πριν από την επανέναρξή της στην Αθήνα. Η μία ανάγνωση είναι ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ λειτουργεί με τις ευλογίες Σόιμπλε ο οποίος ούτως ή άλλως τον επέβαλε ως εκπρόσωπο του Ταμείου στην Ευρώπη. Η άλλη εξήγηση είναι ότι ο Τόμσεν ήθελε να δυναμιτίσει το κλίμα ώστε να μπλοκάρει η διαπραγμάτευση και να μην κλείσει τους επόμενους μήνες. Και η τρίτη ερμηνεία επικεντρώνεται στην πιθανότητα και το ίδιο το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά πριν το ανακοινώσει επισήμως θέλει να κατηγορήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι φταίνε για τη λάθος συνταγή που εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

The post Το μήνυμα Τσίπρα στο ΔΝΤ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα