Θέλει πανευρωπαϊκή συνδρομητική ΤV ο Ρούπερτ Μέρντοκ

Εναν παγκοσμίων διαστάσεων όμιλο συνδρομητικής τηλεόρασης σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Ρούπερτ Μέρντοκ. Εχοντας εξασφαλίσει ισχυρά επιχειρηματικά ερείσματα στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και βεβαίως στη γενέτειρά του, Αυστραλία, ο πολιτογραφηθείς Αμερικανός μεγιστάνας των ΜΜΕ φέρεται αποφασισμένος να ενοποιήσει το βρετανικό συνδρομητικό BSkyB με τα Sky

Deutschland και Sky Italia. Η επιχειρηματική αυτή κίνηση από το μεγάλο αφεντικό του ομίλου News Corp. εντάσσεται στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που έχει δρομολογήσει στον όμιλο αλλά και στην προσωπική του ζωή, με την ανάθεση στους δύο γιους του ενεργητικότερων ρόλων στην εκδοτική του αυτοκρατορία και με τον προ εξαμήνου χωρισμό του με τη Γουέντι Ντενγκ.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό BSkyB επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική 21st Century Fox (που ανήκει βεβαίως στον Ρούπερτ Μέρντοκ) για την εξαγορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου News Corp. στη Γερμανία και στην Ιταλία με στόχο «τη δημιουργία ενός παγκοσμίων διαστάσεων πολυεθνικού ομίλου συνδρομητικής τηλεόρασης».

Το BSkyB, το οποίο ανήκει κατά 39% στη Fox, διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε «προκαταρκτικές συζητήσεις» με τη Fox για την εξαγορά και πρόσθεσε ότι «οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία» και ότι «δεν είναι καν βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε συμφωνία».

ΚΟΣΤΟΣ 10 ΔΙΣ.! Η ενοποίηση, η οποία κατά τους ειδικούς θα κοστίσει περί τα 10 δισ. ευρώ, θα μετατρέψει το BSkyB σε ένα γιγαντιαίο ευρωπαϊκό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι και θα δώσει μεγάλη ώθηση στο εκπονηθέν εδώ και χρόνια σχέδιο ενοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Μέρντοκ σε ό,τι αφορά την τηλεόραση. Το εδρεύον στη Βρετανία και στην Ιρλανδία δορυφορικό κανάλι υπογράμμισε ότι η συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, θα προβλέπει την εξαγορά από τη Fox του πλειοψηφικού ποσοστού 57% που κατέχει στο Sky Deutschland και του 100% του Sky Italia, που κατέχει η αμερικανική εταιρεία.

Σημειωτέον ότι ο Τζέιμς Μέρντοκ, ο δευτερότοκος γιος του αυστραλού μεγιστάνα, είχε από πέρυσι τον Ιούλιο δηλώσει ότι υπήρχε ανάγκη «να λυθεί το ζήτημα της στρατηγικής του ομίλου σε ό,τι αφορά τη συνδρομητική τηλεόραση». Η πρόσφατη αναβάθμιση του ρόλου του ηλικίας 42 ετών Τζέιμς Μέρντοκ στη Fox δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις – έχει αναλάβει το αξίωμα του συνδιευθυντή λειτουργιών, έχει γίνει πλέον ο υπ’ αριθμόν δύο στην εταιρεία και «αναφέρεται» μόνο στον Τσέιζ Κάρεϊ, πρόεδρο και διευθυντή λειτουργιών των στούντιο. Ασχετη, φυσικά, με την ενοποίηση των συνδρομητικών καναλιών του ομίλου δεν είναι και η ανάθεση από τον πατριάρχη της οικογένειας στον μεγαλύτερο γιο του, τον ηλικίας 43 ετών Λάκλαν, του ρόλου του μη εκτελεστικού συμπροέδρου των κινηματογραφικών στούντιο 21st Century Fox και του ενημερωτικού ομίλου News Corp.

ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ. Η αναβάθμιση των ρόλων των δύο γιων του στις επιχειρήσεις του (και το «ρίξιμο» της μεγαλύτερης κόρης του Ελίζαμπεθ, που είναι 46 ετών και σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες πολύ πιο προικισμένη από τον Λάκλαν και τον Τζέιμς), αποτελεί το πλέον αποφασιστικό βήμα που έχει κάνει έως τώρα ο Ρούπερτ Μέρντοκ για την κληροδότηση της εκδοτικής αυτοκρατορίας στα παιδιά του. Εχει, άλλωστε, κλείσει τα 83 χρόνια του.
Πηγή τα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα