Παγκοσμιος θαυμασμος για τους εργαζόμενους της ερτ (open)

13:08 14/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
«Η NEΡIT δεν είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας»
Uni global union
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Uni Europe,που πραγματοποιήθηκαν στην...
Αθήνα με τη συμμετοχή της ΠΟΣΠΕΡΤ και αντιπροσώπων των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων από
όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τις εργασίες της συνεδρίασης της ΕΕ απασχόλησε μεταξύ των άλλων και το έλλειμμα Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Για άλλη μια φορά ομόφωνα τα μέλη της ΕΕ καταδίκασαν το φασιστικό κλείσιμο της ΕΡΤ, δήλωσαν την αντίθεση τους στη λειτουργία του νέου μορφώματος της ΝΕΡΙΤ που η Κυβέρνηση ψευδεπίγραφα προσπαθεί να το βαφτίσει Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό φορέα και επανέλαβαν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ στην ΠΟΣΠΕΡΤ, τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις και στην ERTOPEN, όπου οι επικεφαλής της Uni Europe παραχώρησαν συνέντευξη τύπου εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την αυτοδιαχείριση και λειτουργία της ΕΡΤ εδώ και 11 μήνες. Σε ανακοινωσή της μετά το συνέδριο η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ένωση (UNI Global Union), τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η NEΡIT δεν είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας» - Πρέπει να στηριχτεί το ERTOPEN
Η UNI Global Union (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ένωση) και το σύνολο της κοινότητας των συνδικάτων στον τομέα των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών καταδικάζει την μασκαράτα της ελληνικής κυβέρνησης που προσποιείται ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τη λεγόμενη «NEΡIT» .

Η NEΡIT άρχισε να εκπέμπει την Κυριακή 4 Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό, η Ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα διαθέτει και πάλι ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα .
Αλλά η ΝΕΡΙΤ δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε περιουσιακά στοιχεία, ούτε παρέχει πραγματικά δημόσια ενημέρωση. Η κυβέρνηση έχει μετονομάσει απλώς τον ενδιάμεσο φορέα ( ΔΤ ) που άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2013.
Με το νέο λογότυπο της NEΡIT, τα πάντα παραμένουν ίδια: εκπέμπει ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα και έχει ένα τηλεοπτικό κανάλι που λειτουργούν ως μικρό γραφείο κυβερνητικής προπαγάνδας.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που προσέφερε η ΕΡΤ έχουν πάψει να λειτουργούν, όπως το ιστορικό Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, τα μουσικά σύνολα, ο τηλεοπτικός και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης (ΕΡΤ3) και όλοι οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε 19 πόλεις της Ελλάδας . Οι εργαζόμενοι από την ΔΤ «μεταφέρθηκαν» στη NEΡIT. Δεν έχουν νέες συμβάσεις. Δεν υπάρχει σωστή και διαφανής διαδικασία προσλήψεων, ούτε κάποια κριτήρια επιλογής. Το προσωπικό της NEΡΙT είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών και παραμένουν υπό το καθεστώς των προσωρινών και ανανεούμενων δίμηνων συμβάσεων χωρίς κανένα κοινωνικό ή συνδικαλιστικό δικαίωμα. Ακόμη και η υποδομή που κάποτε ανήκε στην ΕΡΤ δεν ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη NEΡIT.

Ο νέος φορέας έχει απλώς το δικαίωμα χρήσης για ένα μικρό τμήμα της κληρονομιάς της ΕΡΤ. Αυτό πράγματι απέχει πάρα πολύ από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όταν οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, το καλοκαίρι του 2013, όταν υποστήριζαν ότι θα οικοδομήσουν ένα σύγχρονο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ο Υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποχώρησε από τη θέση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NEΡIT απολύθηκε μόλις μία ημέρα μετά την λεγόμενη έναρξή λειτουργίας της .

Σήμερα, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά τη δημιουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Πηγή ελπίδας για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των αξιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί η ERTopen. Η UNIGlobalUnion(Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ένωση) επαινεί το προσωπικό της ΕΡΤ και των συνδικάτων τους, οι οποίοι - παρά τις αντιξοότητες , τις τεράστιες πιέσεις και τις διακρίσεις - δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να παρέχουν τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό πρόγραμμα προς τους Έλληνες πολίτες .
Ο Γενικός Γραμματέας της UNI Global Union (Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ένωσης ) Philip Jennings, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με τη δημοκρατία των μέσων ενημέρωσης.

Όλες οι υποσχέσεις για αναδιάρθρωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα χρησιμεύουν ως πρόσχημα για να τον καταστρέψουν . Η ψευδής έναρξη εκπομπής της NEΡIT είναι άλλο ένα κραυγαλέο ψέμα. Η UNI Global Union (Παγκόσμια Ένωση) καλεί όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και τη σημασία της αξίας των δημοσίων μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία να υποστηρίξει το προσωπικό της ERTopen που κάνει τα πάντα για να διατηρήσει έναν πραγματικά ανεξάρτητο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για τους Έλληνες πολίτες και παλεύει για την επαναλειτουργία μιας ανανεωμένης, βιώσιμης και ανεξάρτητης ΕΡΤ . "
Ο Πρόεδρος της UNI ΜΕΙ Gerry Morrissey δήλωσε: «Το προσωπικό της ραδιοτηλεόρασης κι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ERTopen υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τις αξίες των δημοσίων μέσων ενημέρωσης . Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Η συνεχής υποστήριξη της ERTopen είναι ζωτικής σημασίας.»

"Η UNI Ευρώπης καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν δράση επιτέλους σχετικά με την διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα", δήλωσε ο Περιφερειακός Γραμματέας της UNI Ευρώπης Oliver Röthig κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα στούντιο της ERTopen στην Αθήνα. «Καλούμε το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσει το νομοθετικό του έργο κάνοντας το σωστό : Να διερευνήσει αυτό το σκάνδαλο και να ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση », πρόσθεσε.
«Δεν υπήρχε κανένας οικονομικός λόγος για να κλείσει η ΕΡΤ. Ήταν μια σκόπιμη πολιτική απόφαση να φιμώσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης .

Η ERTopen , η οποία λειτουργεί από τους συναδέλφους μας και πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ από το κλείσιμο της στις 11 Ιουνίου του 2013 αξίζουν το σεβασμό μας και χρειάζονται την στηριξή μας . Χρειάζονται, επίσης, την υποστήριξη της EBU. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αντίσταση των συναδέλφων μας", δήλωσε ο Πρόεδρος της EURO - MEI (ΜΕΙ Ευρώπης) William Maunier.
Keywords
Τυχαία Θέματα