Συμφώνησε για ανακωχή ο Γιανούκοβιτς

Σε συμφωνία για ανακωχή με την αντιπολίτευση προχώρησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ύστερα από τις αιματηρές συγκρύσεις της τελευταίας εβδομάδας που στοίχισαν ήδη τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας αναφέρει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν «διαπραγματεύσεις» με στόχο να τερματισθεί η αιματοχυσία των τελευταίων δύο ημερών. Προστίθεται επίσης ότι έχει συμφωνηθεί να επιχειρηθεί μια σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος, χάριν της κοινωνικής ειρήνης.

Επειτα από μία συνάντηση με τους

τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, «οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε συγκεκριμενα η προεδρία στην ανακοίνωσή της αυτή.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, ενώ αύριο Πέμπτη έχει κηρυχθεί εθνκό πένθος για τα θύματα των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίς το απόγευμα, η πανίσχυρη Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια ευρεία «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», στην οποία ενδέχεται να λάβουν μέρος οι ένοπλες δυνάμεις, με έκτακτες εξουσίες. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς καθαίρεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υποστράτηγος Βολοντιμίρ Ζαμάνα, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων για δύο χρόνια και μία ημέρα αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχο Γιούρι Ιλίιν, σύμφωνα με το κείμενο του προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2013, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωνε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Στον απόηχο, όμως των αιματηρών συγκρούσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων – 10 αστυνομικών, τουλάχιστον 14 διαδηλωτών, ενός δημοσιογράφου και μίας γυναίκας που υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες – η εντολή για την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σήμανε συναγερμό στο προεδρικό μέγαρο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την ουκρανική ηγεσία ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, εφόσον συνεχιστεί η ένοπλη βία, ενώ και η Γερμανίδα καγκαλέριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Γιανούκοβιτς, με αφορμή και την αυριανή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, ουκρανικές πηγές ανακοίνωσε ότι η αποδέσμευση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα για την Ουκρανία, η δεύτερη δόση ενός πακέτου βοήθειας συνολικού ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς το Κίεβο, θα καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή.

Η πρώτη δόση, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ποσό που σχεδιαζόταν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της φέτος και να στηρίξει το νόμισμά της, είχε εκταμιευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ήλπιζε ότι η δεύτερη δόση θα δινόταν σύντομα, μέσω της αγοράς ουκρανικών ομολόγων από τη Μόσχα. Ωστόσο μια κυβερνητική πηγή διευκρίνισε σήμερα ότι «για τεχνικούς λόγους» η εφαρμογή της συμφωνίας αναβάλλεται μέχρι την Παρασκευή. «Αναμένουμε ότι τα χρήματα θα δοθούν την Παρασκευή», συμπλήρωσε.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα