Συμφωνία στο Βερολίνο για Μεγάλο Συνασπισμό, στην κάλπη το SPD για το «ναι»

Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την έγκριση των μελών του SPD, σε εσωκομματική κάλπη που αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Προηγήθηκαν

ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και γύρω στις 06.00 ώρα Ελλάδος επετεύχθη συμφωνία, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Η συμφωνία, η οποία «έκλεισε» δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση ότι το SPD θα πάρει το πράσινο φως κατά την εσωκομματική ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα -ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η κ. Μέρκελ.

Μπορεί, ωστόσο, να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο δρόμος για την ορκωμοσία – τα βασικά σημεία

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, της «Μέρκελ ΙΙΙ», θα ανακοινωθεί μετά την έγκριση του Συνασπισμού από τη βάση του SPD. Η παραμονή του Β.Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται αρκετά ασφαλής εκτίμηση, ενώ προς το υπουργείο Εξωτερικών οδεύει ο Φρ.Β.Στάινμαγερ.

Ως σίγουρο θεωρείται ότι το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών θα έχει οκτώ χαρτοφυλάκια (πέντε για το CDU και τρία για το CSU) και το SPD έξι.

Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα τεθεί στην κρίση των περίπου 475.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών σε όλη τη γερμανική επικράτεια. Η κάλπη θα στηθεί μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου με επιστολική ψήφο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι δεσμευτικό εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% των μελών (σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαζόταν έκτακτο συνέδριο). Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Η ηγεσία του SPD έχει συνδέσει την τύχη της με τη μοίρα της πρότασης για συγκυβέρνηση και τα μεγάλα στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να «διαφημίζουν» τη συμφωνία ως επωφελή για το κόμμα. Η ηχηρότερη φωνή εντός του κόμματος εναντίον νέας συνεργασίας με την Μέρκελ, η «βαρόνη» Χανελόρε Κραφτ, είχε βάλει στη μέση της διαδικασίας στην άκρη τις επιφυλάξεις της -συνδέοντας επίσης τη θέση της με την πρόταση που συμφωνήθηκε την Τετάρτη.

Εάν η βάση του κόμματος πει το «ναι», η τρίτη ορκωμοσία της Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα γύρω από τα οποία περιστράφηκαν οι διαπραγματεύσεις, δύο είναι τα βασικότερα: Η θέσπιση κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η δέσμευση για μη αύξηση των φόρων όπως και, από το 2015, η μη δημιουργία νέων χρεών.

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, το SPD κατάφερε να επιβάλει τη θέση για ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015. Ωστόσο, για όσες συμβάσεις εργασίας βρίσκονται προς το παρόν κάτω από αυτό το όριο, θα προβλέπεται προσωρινή διατήρησή τους στα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το 2017.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα