Συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους

…«βλέπει» ο Σαπέν στο σημερινό Eurogroup

Σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά

είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Η σκληρή κόντρα ΔΝΤ και Βερολίνου δίνει διαστάσεις θρίλερ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και οι δύο πλευρές δηλώνουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Η Κομισιόν προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές για να βρεθεί λύση, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το χρέος.

Συγκεκριμένα, φωτιά στο σημερινό Eurogroup βάζει η κόντρα ΔΝΤ και Σόιμπλε, που εμποδίζει το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν προκαταβολικά ανυποχώρητες όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και τα εργασιακά. Παρ” όλα αυτά, θετικές αναμένονται οι εξελίξεις για μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Μπορεί να μη χρειαστεί καν έκτακτο Eurogroup», σχολίασε στο «Εθνος» πηγή των Βρυξελλών.

Στη δύσκολη εξίσωση σημαντικό ρόλο έχει η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να βρεθεί λύση για όλους. Κάθε πλευρά έχει φροντίσει να γνωστοποιήσει τις θέσεις της, προκειμένου να προκαταβάλει την κουβέντα: η Επιτροπή επιδιώκει τη συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγούσαν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ συμφωνεί, αλλά απαιτεί μέτρα, και το Βερολίνο συμφώνησε μεν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά θέλει και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ολα αυτά θα συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στον απόηχο των σημαντικών εξελίξεων στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα και στην Αυστρία μετά τις εκλογές. Σε ό,τι πάντως αφορά την Ελλάδα, οι πιθανότητες για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι μηδαμινές, κυρίως λόγω της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Πηγή ethnos.gr

The post Συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα