Στο Στρασβούργο προσέφυγαν δικηγόροι και μηχανικοί κατά Μνημονίου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), μετά την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο, με το οποίο επήλθαν περικοπές αποδοχών, επιδομάτων, συντάξεων στους εργαζομένους στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα,

η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ’ αριθμ. 668/2012 απόφασή της, έκρινε ότι η περικοπή των αποδοχών και των επιδομάτων όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αλλά και των συνταξιοδοτικών παροχών, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης κάλυψης οικονομικών αναγκών της χώρας. Δηλαδή, εξυπηρετεί σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών – μελών τής Ευρωζώνης.

Στο ΣτΕ, όπως είναι γνωστό, είχαν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δ.Σ.Α. και το Τ.Ε.Ε.

Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των δύο φορέων (Δ.Σ.Α. και Τ.Ε.Ε.), αναφέρθηκε ότι στο Στρασβούργο προσέφυγε η Αθηναία δικηγόρος, Ιωάννα Κουφάκη, η οποία εργάζεται στο Τ.Ε.Ε., καθώς δεν μπορεί να κατατεθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου από μη φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, δεν μπορούν να προσφύγουν σε αυτό Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ., όπως είναι ο Δ.Σ.Α. και το Τ.Ε.Ε. ή άλλα συλλογικά όργανα.

Με αφορμή την προσφυγή τής κ. Κουφάκη κατέθεσαν -υπέρ της- παρεμβάσεις στο Στρασβούργο ο Δ.Σ.Α. και το Τ.Ε.Ε., τις οποίες υπογράφουν ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α., Γιάννης Αδαμόπουλος, ο πρώην πρόεδρός του, Δημήτρης Παξινός, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σχινάς, ο πρώην υπουργός Επικρατείας και δικηγόρος, Αντώνης Αργυρός, και ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.

Όπως τονίστηκε, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνεχίζουν «να μάχονται κατά των επαχθών μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων συνεπεία του Μνημονίου, που κλυδωνίζουν το κράτος δικαίου και προσβάλλουν θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οδηγούν τελικά στην κοινωνική εξαθλίωση σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Για το λόγο αυτό αποφάσισαν οι δύο φορείς να απευθυνθούν στο τελευταίο καταφύγιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για «την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Οι δικηγόροι τονίζουν στις παρεμβάσεις ότι η εφαρμογή του Μνημονίου, με το οποίο επέρχονται μειώσεις των αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα έχουν «διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα, προβαίνουν δε σε πλήρη αφαίρεση ή δραστική περικοπή των καταβλητέων αποδοχών και ως εκ τούτου, οι σχετικές ρυθμίσεις συνεπάγονται και ισοδυναμούν ουσιαστικά με στέρηση της περιουσίας».

Έτσι, όμως, παραβιάζεται το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο

Keywords
Τυχαία Θέματα