Στην Κίνα ο Τσίπρας για επενδύσεις και Ερντογάν – Σημαντικές πολιτικές επαφές

Μαζί του ο Παππάς για τηλεπικοινωνίες – ψηφιακές επενδύσεις

Γράφει ο Πολιτικός

Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα και τα αντίμετρα της τεχνικής συμφωνίας θα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στο Πεκίνο για επενδύσεις.

Στην κινεζική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη “Belt and Road” που αποτελεί

ουσιαστικά το νέο δρόμο του μεταξιού, στο περιθώριο της οποίας ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές επαφές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων με την κινεζική πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, με τους οποίους συναντήθηκε και τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ήταν τότε που ο ομόλογος του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε την ενδυματολογική προτίμηση του έλληνα πρωθυπουργού στο να μη φοράει γραβάτες. Παράλληλα όμως στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Ελβετίας με τον οποίο θα συζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο Πεκίνο θα βρίσκεται το ίδιο διάστημα και η Κριστίν Λαγκάρντ. Όμως σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, κάτι που ενδεχομένως να εξυπηρετούσε τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ίδιο διάστημα πάντως με το θέμα του χρέους θα ασχοληθεί το Ουάσιγκτον Γκρουπ που θα συνεδριάσει στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κίνας θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας κυρίως στους χρηματοπιστωτικούς τομείς, τις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα πέφτει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής πολιτικής, γι’ αυτό άλλωστε στο ταξίδι στην Κίνα, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και ο Νίκος Παππάς . Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του μέλους του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας Λίου Κιμπάο στην Αθήνα είχαν συζητηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνει η χώρα film friendly.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στο ταξίδι στην Κίνα θα συζητηθούν και οι εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας στην Κίνα, η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας στη ναυτιλία και στους σιδηροδρόμους.

The post Στην Κίνα ο Τσίπρας για επενδύσεις και Ερντογάν – Σημαντικές πολιτικές επαφές appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα