Πιέσεις Ευρωπαίων για πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ το 2014

Υποδείξεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2014 δέχθηκε χθες η κυβέρνηση στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επαναλαμβάνει κατηγορηματικά: «Ξεχάστε τα οριζόντια μέτρα».

Το θέμα έθεσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup και θυμίζοντας τον

απόντα πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει «πρώτα και κύρια να αντιμετωπίσει το σημαντικό δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για τον επόμενο χρόνο». Ο ίδιος δεν προσδιόρισε το μέγεθος του κενού, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα το τοποθετεί γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, παρότι είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα πριν ανακοινώσει την έκθεσή της η τρόικα, πρόσθεσε με νόημα ότι «υπάρχουν ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα».

Με άλλα λόγια, η επικείμενη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται θερμή, καθώς είναι σαφές ότι το θέμα «μέτρα» δεν έχει αποκλειστεί από την ατζέντα της. Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, είπε ότι η Ελλάδα αρνείται πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Το μόνο «κενό» που φέρεται να αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι αυτό που δημιουργεί η μη επιβολή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων και η μη μείωση των συντάξεων των ενστόλων. Το μέγεθος κινείται κάτω από το 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση λέει ότι θα το αντιμετωπίσει με περικοπή «στοχευμένων δαπανών» και διαρθρωτικά μέτρα.

Στο τραπέζι του Eurogroup έπεσε χθες και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, με τον Ασμουσεν να λέει ότι το 2014 θα φτάσει τα 5-6 δισ. ευρώ και τον Ντεϊσελμπλούμ να δηλώνει στη συνέχεια ότι εξεπλάγη από το νούμερο. «Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο ο Ασμουσεν; Ισως», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 10,4-10,8 δισ. ευρώ τη διετία 2014-2015 και ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο. Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών έθεσε τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται, τα οποία περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών που κατέχει το Δημόσιο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη μετακύλιση των ομολόγων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών (ANFA’s). Ωστόσο, την τελευταία λύση απέκλεισε ο Ασμουσεν.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση τον Δεκέμβριο στο Eurogroup, ενώ δεν αποκλείεται η απόφαση να αναβληθεί ώς τον Ιανουάριο του 2014. Το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, πάει έναν μήνα πίσω σε σύγκριση με τις προηγούμενες δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ που έκαναν λόγο για Νοέμβριο – Δεκέμβριο. «Η Ελλάδα δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση», σχολίασε ο Ολι Ρεν.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΥΡΕΜΑ. Εξάλλου, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, λέγοντας ότι δεν τυγχάνει καμιάς υποστήριξης στο Eurogroup, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να μειωθεί το χρέος. Το ζήτημα αυτό έχει παραπεμφθεί για μετά τον Απρίλιο του 2014.

Ο Ντεϊσελμπλούμ μίλησε για σημαντική δημοσιονομική πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας, αν και - όπως είπε - πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο στους τομείς του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, της φοροδιαφυγής και της κινητικότητας στο Δημόσιο.
Ειρήνη Χρυσολωρά
Πηγή τα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα