Περίπατοι

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

«Ε, δήμαρχε!» Το θέαμα του Γιώργου Καμίνη, με γκρίζο κοστούμι αλλά χωρίς γραβάτα, να διατρέχει τη Βαρβάκειο Αγορά είναι σχεδόν γαργαλιστικό. Ο άλλοτε Συνήγορος του Πολίτη είναι συνταγματολόγος και όχι πολιτικός καριέρας. Αρα το «μπάνιο στο πλήθος», σύμφωνα με την ελληνική μετάφραση του γνωστού γαλλικού όρου, δεν του ταιριάζει. Αλλά το επιχειρεί, χαμογελώντας. Χαμογελάνε κι οι μανάβηδες πριν αρχίσουν να παραπονούνται για τα ενοίκια στον Δήμο που είναι απλήρωτα.

ΔΥΟ

χρόνια μετά την εκλογή του, ο Καμίνης βρίσκεται στο μέσον της θητείας του. Το λεγόμενο «midterm» είναι πάντα ένα βαρόμετρο για το πώς πάνε τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος βρίσκεται σε μια πρωτοφανή φάση. Οχι γιατί ο Καμίνης είναι ο πρώτος δήμαρχος από το 1986 που δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Αλλά γιατί το μαχαίρι στα δημόσια οικονομικά έχει ως αποτέλεσμα να πλανάται πάνω όχι από την Πλατεία Κοτζιά αλλά από τη Λιοσίων – όπου εργάζεται ο δήμαρχος – το φάντασμα της στάσης πληρωμών. Είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται μήνα τον μήνα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Καμίνη έχει μαζέψει σε εντυπωσιακό βαθμό τις δαπάνες που είναι αισίως στο ένα τρίτο της περιόδου 2006-2007, με αποτέλεσμα να διερωτάται κανείς πού πήγαιναν τα λεφτά.

ΠΑΡΑ τις προσπάθειες, τα προβλήματα με τους συμβασιούχους δεν έχουν λυθεί στα δικαστήρια, με τις γνωστές παρενέργειες στην υπηρεσία καθαριότητας. Μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός υπαλλήλων του Δήμου είναι πτυχιούχοι. Υπερεκπροσωπούνται όμως στη δημοτική αστυνομία γιατί οι υπάλληλοί της προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ! Ωστόσο, αυτοί δεν μπορούν να μετακινηθούν εσωτερικά. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό του Δήμου, ο Καμίνης συγκατοικεί με συστήματα που πέρασαν από τον Εβερτ στον Αβραμόπουλο κι από την Μπακογιάννη στον Κακλαμάνη. Μέχρι στιγμής χωρίς σημαντικά παρατράγουδα. Ο δήμαρχος, έχοντας και την εμπειρία του Συνήγορου, δεν πείραξε πρόσωπα και δίκτυα, έχοντας όμως διαρκώς το μάτι στις διαδικασίες και στη νομιμότητα.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει επίσης δύο οδυνηρά «προνόμια». Είναι η πρώτη γραμμή στην υπόθεση της λαθρομετανάστευσης. Στο Ιστορικό Κέντρο καταλήγει κάθε καρυδιάς καρύδι από την Ευρασία. Η άθλια εικόνα βαραίνει τον Δήμο, ενώ η αρμοδιότητα είναι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο Καμίνης είχε ταλαιπωρηθεί, επί Παπανδρέου, με τον στρυφνό Παπουτσή. Αντιθέτως, έχει μια άνετη συνεννόηση με τον Νίκο Δένδια – παίζει ρόλο και το Κολλέγιο Αθηνών! Ο Δήμος είναι επίσης πολιτικό εργαστήρι. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καμίνη εκφράστηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των άκρων της Αριστεράς και της Δεξιάς – δηλαδή ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Μιχαλολιάκο. Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή εκτόνωσε κάπως την κατάσταση, αφού μετέφερε πλέον εντάσεις και προβλήματα σε εθνικό επίπεδο.

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ και ορθολογιστής, ο Καμίνης είναι πολιτικά ορφανός. Τον προώθησαν ως υποψήφιο η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, αλλά ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που τον στήριξε το 2010. Η φθορά του ΠΑΣΟΚ δεν είχε επιταχ

Keywords
Τυχαία Θέματα