ΠΑΣΟΚ: Απολογισμός, στρατηγική και αλλαγές

Με τρία θέματα, τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, τη στρατηγική συμμετοχής του Κινήματος στην κυβέρνηση και τις αλλαγές στο κόμμα, συνεδριάζει σήμερα το πρωί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα στηρίξει για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ τον Γιάννη Μανιάτη και για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε και χθες τη θέση του

Α’ κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά ο πρώην υπουργός Υγείας αρνήθηκε. Όπως είχε κάνει και τη νύχτα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, παρότι τότε του είχε προταθεί και η αντιπροεδρία. «Έχουμε διαφορετική στρατηγική» είναι η θέση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η κατάσταση στο κόμμα δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ προβληματισμένος και για την κυβέρνηση. «Σε τρεις ημέρες, τρία φάουλ είναι πολλά» λένε οι συνεργάτες του, αναφερόμενοι στις υποθέσεις της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τις παραιτήσεις Ράπανου και Βερνίκου.

Ο προβληματισμός αυξάνεται από το γεγονός πως ο τελευταίος ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων ήταν κυρίαρχη και στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των τριών αρχηγών στο σπίτι του πρωθυπουργού. Αλλά η κουβέντα δε μπήκε σε λεπτομέρειες εξαιτίας της υγείας του Αντώνη Σαμαρά.

Οι τρεις τους, πάντως, συμφώνησαν να γίνει αναλυτική συζήτηση μετά τη σύνοδο κορυφής, οπότε θα τεθεί στο τραπέζι και το θέμα της στελέχωσης του κράτους. Η γενική γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στην κυβέρνηση είναι πως είναι κυβέρνηση ΝΔ την οποία στηρίζει και με τη συμμετοχή τεχνοκρατών το ΠΑΣΟΚ. Θέλει, δηλαδή, να περιορίσει τις πολιτικές ευθύνες της Ιπποκράτους για το τι θα κάνει ή δε θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία των αλλαγών στο κόμμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εκφράσει την εκτίμηση πως ο μόνος δρόμος είναι η ανανέωση.
Ως προς τα διαδικαστικά θα ανακοινώσει σύντομα τη συγκρότηση πολιτικής γραμματείας, η οποία θα οδηγήσει το Κίνημα στη συνδιάσκεψη του καλοκαιριού, αν τελικά αποφασιστεί να γίνει, και στο συνέδριο του Φθινοπώρου. Ταυτόχρονα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει και την έναρξη διαλόγου με όμορες πολιτικές δυνάμεις.
Γιάννης Αντύπας
Πηγή protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα