Παρθενοπιπίτσες

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

«ΝΟ ships, no troops, no flags» – και σε δημώδη ελληνικά «όχι πλοία, όχι στρατά, όχι φλάμπουρα». Αυτό συμφώνησαν τηλεφωνικά, περασμένα μεσάνυχτα μιας κρύας νύχτας του Ιανουαρίου του 1996, ο Θόδωρος Πάγκαλος με τον μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ετσι αποκλιμακώθηκε η κρίση των Ιμίων. Οι γνώστες προσέθεταν για καλαμπούρι και «no goats» – «όχι κατσίκια» – αλλά αυτά κατ’ ιδίαν, γιατί τότε τα εθνικά δεν προσφέρονταν για αστεία.

ΑΛΛΕΣ εποχές, άλλοι εταίροι. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν τα ‘πε τηλεφωνικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πήγε στο Βερολίνο να τον δει την περασμένη Τρίτη. Για να είμαστε δημοσιογραφικά σωστοί, θα πούμε ότι δεν είναι γνωστό – ούτε off the record – τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή. Κι αυτό γιατί οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι δεν θα διαρρεύσει τίποτε. Και το τήρησαν. Δείτε το αμφίπλευρα. Μην περιορίζεστε στην ελληνική πλευρά. Διότι οι Γερμανοί δεν είναι ακριβώς παρθενοπιπίτσες σε θέματα διαρροών. Στο «Spiegel Online» διέρρευσε, ενώ μάλιστα ήταν σε εξέλιξη, η περίφημη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου τον Μάιο του 2011,  με αποτέλεσμα να καεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που τήρησε τα συμφωνηθέντα και βρέθηκε να έχει πάει εκεί εν αγνοία της μείζονος κυβέρνησης – όχι, βεβαίως, του τότε Πρωθυπουργού – και της κοινής γνώμης.

ΤΙ ειπώθηκε μεταξύ Σόιμπλε και Στουρνάρα δεν θα το μάθουμε τώρα. Είναι για τον ιστορικό του μέλλοντος. Εμπειρος πολιτικός χειριστής, ο δεύτερος δεν άφησε να διαφανεί κάτι. Ή μάλλον τίποτε που να ανατάσσει την εικόνα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις πολύ βαριές υποχρεώσεις που απορρέουν από το πακέτο των 11,88 δισ. Ωστόσο, «ανεπαισθήτως» που θα έλεγε κι ο Καβάφης, ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να έφυγε από τη συνάντηση κάπως αισιόδοξος. Αισιόδοξος ο Στουρνάρας είναι εκ χαρακτήρος. Είναι όμως και απόλυτος γνώστης των οικονομικών πραγματικοτήτων. Αν ένας σχεδιαστής κόμικς – όπως γίνεται στη Γαλλία – αποτύπωνε τις καλοκαιρινές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών παρουσία του Στουρνάρα, με τις ατέρμονες συζητήσεις για τα μέτρα, θα έβαζε πάνω από το κοντοκουρεμένο κεφάλι του υπουργού Οικονομικών ένα συννεφάκι σκέψης που να αναγράφει: «Τώρα τι θέλετε να σας πω; Τα μέτρα ή δραχμή;». Αλλά ο Στουρνάρας είναι και ευγενής εκ χαρακτήρος.

ΔΕΝ υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Στουρνάρας που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στα πράγματα από το 1993, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, τόσο από πλευράς οικονομικής επιστημοσύνης όσο και από πλευράς γνώσης της οικονομικής πραγματικότητας, για να μιλήσει με τον Σόιμπλε. Η γερμανική ηγεσία – αρχής γενομένης από την Ανγκελα Μέρκελ – δεν στερείται ορθολογισμού. Το Βερολίνο είχε απηυδήσει με την Ελλάδα, αλλά ήξερε αυτό που ήξεραν κι οι Αμερικανοί. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο χειρισμού – πολιτικού και οικονομικού – της εξόδου μιας χώρας από μια νομισματική ένωση. Οχι ότι θα κατέφθανε ο ρωσικός στόλος στον Πειραιά για να μας σώσει. Αλλά, για να μη μακρηγορούμε, το χάος είναι λέξη ελληνική.

ΚΑΠΩΣ έτσι φθάσαμε στο τέλος μια εβδο

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerosi24