Σουλτς: Επιστρέφω στη γερμανική πολιτική

…και παραιτείται από την Ευρωβουλή

Την αποχώρησή του από την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην γερμανική πολιτική σκηνή ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο σοσιαλημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής πρόκειται να μπει στη μάχη των γερμανικών εκλογών, αλλά ακόμη είναι άγνωστο αν σκοπεύει (ή αν θα καταφέρει) να διεκδικήσει την υποψηφιότητα του SPD για την καγκελαρία ή άλλο ρόλο μετά την κάλπη του φθινοπώρου.

Ο Σουλτς θα έπρεπε ούτως ή άλλως να παραδώσει την προεδρία της

Ευρωβουλής στη μέση της τρέχουσας θητείας (δηλαδή στους επόμενους μήνες), βάσει της συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου με το κεντροδεξιό ΕΛΚ.

Όσον αφορά το ρόλο του στη Γερμανία, πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung τον θέλουν να μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -παραμένει δηλαδή ακόμη ανοικτό αν θα διεκδίκήσει την καγκελαρία το 2017 ή άλλο ρόλο στο Βερολίνο, όπως το υπουργείο Εξωτερικών σε ενδεχόμενο δεύτερο Μεγάλο Συνασπισμό.

Ο Σουλτς επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης πως θα φύγει από το Στρασβούργο. «Δεν πήρα εύκολα την απόφαση» παραίτησης είπε ο Σουλτς. Σκοπός του, είπε, είναι «να συνεχίσω και από το Βερολίνο το έργο για ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών».

Η εφημερίδα SZ είχε επικαλεστεί στελέχη του SPD, τις οποίες επιβεβαίωσε το πρωί και ο Σουλτς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση περί αυτού κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης στους κύκλους του κόμματος.

Η κίνηση του Σουλτς προστίθεται στη δυναμική στους Σοσιαλδημοκράτες για την επιλογή του «κορυφαίου υποψηφίου» τους. Καθώς ο νυν ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος το Φεβρουάριο, μένουν θεωρητικά τρία ονόματα: Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (νυν αντικαγκελάριος), ο Σουλτς και ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος Αμβούργου.

Παρά την απόφαση του Σουλτς, οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν, όπως ανέφερε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Γκάμπριελ, στο χρονοδιάγραμμα για την επιλογή του υποψηφίου τους για την καγκελαρία. Η επιλογή αναμένεται να έχει γίνει τον Ιανουάριο -και ακόμη και ο ίδιος ο Γκάμπριελ δεν έχει εμφανιστεί εντελώς αποφασισμένος.
Πηγή in.gr

The post Σουλτς: Επιστρέφω στη γερμανική πολιτική appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα