Οι μάχες πρέπει να δίνονται με τα MME ανοιχτά

Ας δημιουργήσουμε ένα μέλλον για τη δημοσιογραφία!

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, δημοσιογράφοι από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις.

1) Παρακολουθούμε με αγωνία την κρίση των μέσων ενημέρωσης. Εχει κοινά στοιχεία με τη γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά και δικά της χαρακτηριστικά. Είναι παγκόσμια αλλά στην Ελλάδα εκδηλώνεται πιο έντονα, με κλείσιμο εφημερίδων και καναλιών, απολύσεις
και μειώσεις αποδοχών. Είναι το σκάσιμο της δικής μας «φούσκας». Τα αίτια είναι πολλά: πτώση διαφημιστικών εσόδων και κυκλοφοριών, κακοδιαχείριση και οικονομική αδιαφάνεια από μέρους των εκδοτών, έλλειψη ρευστότητας, έκρηξη των διαδικτυακών μορφών ενημέρωσης, δραστική μείωση της κρατικής διαφήμισης, ανατροπή της σχέσης των μίντια με το κράτος.

2) Απέναντι στην κρίση αυτή, τόσο οι εκδότες όσο και το σωματείο των δημοσιογράφων συμπεριφέρονται με τρόπο σπασμωδικό και ανοργάνωτο. Οι πρώτοι προβαίνουν σε μονομερείς, αυθαίρετες και συχνά παράνομες ενέργειες. Η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να χώνει το κεφάλι της στο χώμα και να οχυρώνεται πίσω από μη ρεαλιστικά συνθήματα όπως «μηδενικές αυξήσεις, μηδενικές απολύσεις», χωρίς παράλληλα να απαιτεί τον έλεγχο των πραγματικών οικονομικών στοιχείων των εκδοτικών εταιρειών και των βασικών μετόχων τους. Ο διάλογος απουσιάζει πλήρως, με ευθύνη και των δύο πλευρών. Και το μόνο μέσο που επιλέγεται ως απάντηση στην αυθαιρεσία, οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι μάχες πρέπει να δίνονται με τα μέσα ενημέρωσης ανοιχτά.
Για τη συνέχεια εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα