Κρίσιμη συνάντηση Ντάισελμπλουμ - Τσακαλώτου

Η πρόταση της Κομισιόν που οδηγεί στην ποσοτική χαλάρωση

Γράφει ο Πολιτικός

Κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πιθανότατα (αύριο) Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και η σύσκεψη υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπό επεξεργασία βρίσκεται μία πρόταση

της Κομισιόν η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άρα η πρόταση που φημολογείται ότι θα πέσει στο τραπέζι δεν σχετίζεται με την πρώτη λύση που είχε ακουστεί, δηλαδή το σπάσιμο της συμφωνίας σε δύο μέρη ώστε άμεσα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και μετά τις εκλογές στη Γερμανία να συμφωνηθούν τα μέτρα για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η νέα λύση σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι αρνητική για την ελληνική κυβέρνηση, όμως πάσχει στο γεγονός ότι απαιτεί νομοθέτηση προληπτικών μέτρων τώρα κι αυτό για να εξασφαλιστεί η παραμονή του ΔΝΤ έστω και ως τεχνικού συμβούλου, στο πρόγραμμα. Κατά τα άλλα όμως εικάζεται ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει και εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το 3,5%. Αυτή η πρόταση σε περίπτωση που το πακέτο των προληπτικών μέτρων ψηφιστεί από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο QE.

Tο επικρατέστερο σενάριο εμφανίζει την κυβέρνηση να έχει προετοιμαστεί για υποχωρήσεις με κυριότερη αυτήν την ψήφιση του αφορολόγητου, ώστε να ικανοποιηθούν μέχρι ενός σημείου οι δανειστές. Ωστόσο σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο περιτύλιγμα ούτως ώστε να ξεπεράσει η κυβέρνηση τη μομφή ότι ψηφίζει μέτρα από τώρα παρότι έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι αυτό είναι κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα.

The post Κρίσιμη συνάντηση Ντάισελμπλουμ - Τσακαλώτου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα