Η αλήθεια για την εκκαθάριση του Μητρώου και οι κακόβουλες φήμες περί “διαγραφής ανέργων” από την ΕΣΗΕΑ

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ανταποκρινόμενο στο …προαιώνιο -πλην όμως εσκεμμένα (;) ατελέσφορο- αίτημα όλων των συνδικαλιστικών ρευμάτων περί εκκαθάρισης του Μητρώου των μελών αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1. Σύμφωνα με το καταστατικό περί αυτόβουλης αποχώρησης από την Ενωση, διαγράφει (ως έχει υποχρέωση) όσα μέλη με αιτήσεις τους το ζητούν

2. Στέλνει προσωπική επιστολή προς τους 142 συναδέλφους που έχουν ήδη αποχωρήσει (από

το 1999 έως σήμερα) οικειοθελώς από τον ΕΔΟΕΑΠ -για να ενταχθούν σε άλλο Ταμείο επικούρησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης- και τους ζητά να ενημερώσουν την Ενωση για την επαγγελματική τους κατάσταση.

3. Στέλνει προσωπική επιστολή σε όλα τα μέλη τα οποία δεν έχουν καταβάλλει τη συνδρομή τους στην ΕΣΗΕΑ επί 4 και πλέον χρόνια, με την οποία καλούνται να δηλώσουν την επαγγελματική τους κατάσταση ( σημειώνω ότι το άρθρο 9 παρ. 4 και 6 του καταστατικού ορίζει τη σχετική διαδικασία ενημέρωσης των μελών (και του Μητρώου) μετά την παρέλευση 12 μηνών μη καταβολής της τακτικής συνδρομής προς την Ενωση). Ασφαλώς οι συνάδελφοι που υποχρεώνονται να εργάζονται με “μπλοκάκι” δεν πρόκειται να στερηθούν επ ουδενί την ιδιότητα του μέλους. Μόνο την επαλήθευση της επαγγελματικής τους ταυτότητας θέλει το Δ.Σ να καταγράψει και να τακτοποιηθούν ταμειακά, όπως λένε όλα τα καταστατικά των σωματείων όπου γης.

4. Το ζήτημα των μελών που έχουν αλλάξει “στρατόπεδο” και κατέχουν εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης -είναι δηλαδή εργοδότες, θα αντιμετωπιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με βάση το καταστατικό και τους περιορισμούς του. Λόγου χάρη, σύμφωνα με το καταστατικό ο συνταξιούχος ή το επί 15ετία και πλέον μέλος της Ενωσης δεν μπορεί να διαγραφεί παρά μόνο για πειθαρχικό αδίκημα, ωστόσο οι εργοδότες θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής ιδιότητας μέλους, όχι της δημοσιογραφικής ιδιότητας, ώστε να μην έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αλλωστε η εκκαθάριση του Μητρώου στην ουσία είναι η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων της Ενωσης και ουδεμία σχέση έχει με τη στέρηση δικαιώματος (ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ, δημοσιογραφική ιδιότητα κ.ο.κ).

Από την πιο πάνω διαδικασία προφανώς δεν πρόκειται να θιγεί κανένας άνεργος συνάδελφος ή οποιοδήποτε μέλος του οποίου τις συνδρομές παρακρατεί παράνομα ο εργοδότης του και δεν τις αποδίδει ως όφειλε στην ΕΣΗΕΑ, ή βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας.

Οι οφειλές των εργοδοτών -που σωρεύονται επί πολλά χρόνια και αναφέρονται και σε καταρρεύσεις Μέσων, εξαφανίσεις μπαταξήδων “εκδοτών”- διεκδικούνται από την ΕΣΗΕΑ με όλα νόμιμα μέσα (Εξώδικα, ρυθμίσεις, αγωγές, μηνύσεις κ.λπ.).

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από κάθε εκλογή στην ΕΣΗΕΑ το Δ.Σ. πολύ σωστά αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση του κλάδου, να διευκολύνει τα άνεργα μέλη και όσους συναδέλφους χρωστούν συνδρομές να τακτοποιηθού οικονομικά και να ψηφίζουν (και να ψηφίζονται). Συγκεκριμένα για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων, το Δ.Σ προσφέρει από το Ταμείο της Ενωσης 5 ευρώ για τον καθένα, ώστε να μπορεί να ψηφίζει. Ανάλογα διευκολύνει και τους εργαζόμενους με “μπλοκάκι” (με ΔΠΥ) στους οποίους δίνει τη δυνατότητα ταμειακής τακτοποίησης με ένα συμβολικό ποσό έναντι των τυπικών οφειλών τους (10-20 ευρώ).

Για όσους συνεχίζουν να σπερμολογούν δεξιά κι αριστερά περί δήθεν “διαγραφών” των ανέργων μελών της ΕΣΗΕΑ η εισήγηση της Γ.Γ. Μαριλένας Κατσίμη είναι σαφής:

Είναι αυτονόητο να τονίσω ότι οι προτάσεις μου επ’ ουδενί αφορούν τους συναδέλφους-ομήρους των αφερέγγυων εργοδοτών οι οποίοι παρακρατούν τις εισφορές τους προς την Ένωση, δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές που παρακράτησαν για να τις αποδώσουν στα ασφαλιστικά μας ταμεία ή έχουν οδηγήσει συναδέλφους σε πολύμηνες απεργίες ή πολυετείς επισχέσεις. Οι συνάδελφοι αυτοί ως μόνη υποχρέωση έχουν να γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ. της Ένωσης την συνδρομή στο πρόσωπό τους ενός εκ των ανωτέρω λόγων (απεργία, επίσχεση, αφερεγγυότητα, ασθένεια).

Ο προσωπικός τους αγώνας για την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων είναι αγώνας όλων μας.

Με τιμή

Μαριλένα Κατσίμη γ.γ. ΕΣΗΕΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Σύμφωνα με το αρθρ. 9, παρ. 1 του καταστατικού της Ένωσης τα μέλη της (τακτικά, δόκιμα ή αντεπιστέλλοντα) διαγράφονται με απόφαση διοικητικού συμβουλίου.

Λόγοι διαγραφής (εκτός βέβαια των περιπτώσεων που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα) ενδεικτικά είναι οι εξής :

1. Αν εργαζόμενο μέλος της Ένωσης ασκήσει επάγγελμα διάφορο του δημοσιογράφου (αρθρ. 9, παρ. 1ε του καταστατικού).

2. Αν ασκήσει (παράλληλα με το επάγγελμα του δημοσιογράφου) και άλλο επάγγελμα μη δημοσιογραφικό (αρθρ. 9, παρ. 1στ του καταστατικού).

3. Αν καθυστερεί περισσότερες από 12 μηνιαίες συνδρομές και δεν τις καταβάλει εντός μηνός από την γραπτή ειδοποίηση του διοικητικού συμβουλίου. (αρθρ. 9, παρ. 4 του καταστατικού).

4. Αν διέκοψε να εργάζεται ως συντάκτης για τρία χρόνια ή αν διέκοψε να εργάζεται ως συντάκτης για τέσσερα χρόνια και πριν την διακοπή είχε συμπληρώσει 15ετή εργασία ως δημοσιογράφος (αρθρ. 9, παρ. 6 του καταστατικού).

5. Αν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρείς μήνες έγινε ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης ημερήσιας εφημερίδας ή μέτοχος εταιρείας που εκδίδει ημερήσια εφημερίδα, έστω και με την απόκτηση μετοχών ανώνυμης εταιρείας ή εταιρικού μεριδίου σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Επίσης αν είναι μέλος Δ.Σ. εταιρείας που εκδίδει ημερήσια εφημερίδα. Το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τις παραπάνω περιπτώσεις από την ουσιαστική τους πλευρά, έστω και αν η τυπική τους εμφάνιση είναι διαφορετική (αρθρ. 9 παρ. 1γ καταστατικού).

6. Τέλος σύμφωνα με το αρθρ. 8 του καταστατικού κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει ελεύθερα από την Ένωση με γραπτή του δήλωση προς το διοικητικό συμβούλιο.

Περαιτέρω και για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του αρθρ. 9 του καταστατικού της Ένωσης το διοικητικό συμβούλιο ελέγχει κάθε χρόνο την κατάσταση των μελών (αρθρ. 10 καταστατικού). Προκύπτει δηλαδή εκ του καταστατικού υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου να προβαίνει κάθε χρόνο σε επαλήθευση της κατάστασης (πειθαρχικής, εργασιακής, ασφαλιστικής, ταμειακής) των μελών και να προβαίνει στις δέουσες διαγραφές.

Τις αποφάσεις διαγραφής τις κοινοποιεί ο γενικός γραμματέας σε αυτούς που διαγράφηκαν, τους διαγράφει από το μητρώο και ειδοποιεί τον ΕΔΟΕΑΠ για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου περί διαγραφής μέλους.

Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις τακτικών μελών της Ένωσης τα οποία βρίσκονται εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων για περισσότερα από τρία ή τέσσερα χρόνια κατά περίπτωση (αρθρ. 9, παρ. 6 του καταστατικού) .

Επειδή υπάρχουν μέλη τα οποία οφείλουν εισφορές για περισσότερους από 12 μήνες.

Επειδή υπάρχουν μέλη τα οποία μετέχουν σε Δ.Σ. εκδοτικών ή ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων ή τυγχάνουν απευθείας μέτοχοι ή ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων.

Επειδή το Δ.Σ. υποχρεούται να ελέγχει κάθε χρόνο την κατάσταση των μελών και να προβαίνει στις εκ του καταστατικού δέουσες ενέργειες.

Προτείνω να διαγραφούν από το μητρώο μελών της Ένωσης τα μέλη τα οποία έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του εκδότη και να σταλούν επιστολές στα μέλη που βρίσκονται εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων για περισσότερα από τρια ή τέσσερα χρόνια κατά περίπτωση για να γνωστοποιήσουν την εργασιακή και ασφαλιστική τους κατάσταση και τέλος να σταλούν ειδοποιήσεις καταβολής εισφορών σε όσους οφείλουν για περισσότερους από 12 μήνες.

Είναι αυτονόητο να τονίσω ότι οι προτάσεις μου επ’ ουδενί αφορούν τους συναδέλφους-ομήρους των αφερέγγυων εργοδοτών οι οποίοι παρακρατούν τις εισφορές τους προς την Ένωση, δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές που παρακράτησαν για να τις αποδώσουν στα ασφαλιστικά μας ταμεία ή έχουν οδηγήσει συναδέλφους σε πολύμηνες απεργίες ή πολυετείς επισχέσεις. Οι συνάδελφοι αυτοί ως μόνη υποχρέωση έχουν να γνωστοποιήσουν στο Δ.Σ. της Ένωσης την συνδρομή στο πρόσωπό τους ενός εκ των ανωτέρω λόγων (απεργία, επίσχεση, αφερεγγυότητα, ασθένεια).

Ο προσωπικός τους αγώνας για την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων είναι αγώνας όλων μας.

Με τιμή

Μαριλένα Κατσίμη γ.γ. ΕΣΗΕΑ

syspeirosi.wordpress.com

—————————————————
Διαβάστε ακόμη: Mια ταυτότητα και η ελπίδα μας έμεινε…
—————————————————

Keywords
Τυχαία Θέματα