«Γκριλλίσματα» – από την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ. Αυτοσχεδιασμός. Ίδια, επαναλαμβανόμενα συνθήματα. Ερωτήσεις που ίσως ποτέ να μη πάρουν απάντηση. Συναγωνισμός στο παζάρι των προσφορών και αντιπροσφορών. Υποσχέσεις. Τηλεθεάσεις ρεκόρ και χωρίς ΄΄ντιμπέϊτ΄΄ των πολιτικών. Για κάθε γούστο και ζήτηση. Εκτός του μεγάλου αντιπάλου που κανείς δεν είχε υπολογίσει.

Η παραίτηση του Πάπα! Η εκλογική αναμέτρηση που ακόμα και σήμερα τα μεγάλα πρακτορεία στοιχημάτων δέχονται προσφορές

κάθε απίθανης λεπτομέρειας. Ευρωπαίος, Νοτιααμερικάνος, Ασιάτης ή Αφρικανός θα είναι ο νέος Πάπας;

• Εκατό χιλιάδες πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να δουν, να ακούσουν, να προσευχηθούν και να χειροκροτήσουν την τελευταία λειτουργία του Βενέδικτου.

• Εκατό χιλιάδες φανατικοί οπαδοί, περίεργοι, θεατές και θαυμαστές του ηθοποιού, τραγουδοποιού, ψυχαγωγού και υποψήφιου Πρωθυπουργού Μπέππε Γκρίλλο, κάτω από καταρρακτώδη βροχή και κρύο, μούσκεψαν μέχρι το κόκκαλο στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, για να αποθεώσουν το νέο ίνδαλμα της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας.

• Την ίδια ώρα που οι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι προσπαθούσαν να πείσουν σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο ΄΄ότι έχουν πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από την κρίση΄΄.

• Ο Γραμματέας της Κεντροαριστεράς Μπερσάνι, αγνοώντας τις προβοκατόρικες φράσεις και ειρωνείες του Γκρίλλο, απαριθμούσε σκάνδαλα των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Χωρίς να χαριστεί στον Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά, ακόμα και του Μάριο Μόντι που σε ένα χρόνο Πρωθυπουργίας του, είδε να υπερψηφίζονται 56 νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων. Από αυτά 54 (!) χάρη στην ψήφο κεντρώων, σοσιαλιστών, κεντροδεξιών και κομμουνιστών!

• Ο Μπερλουσκόνι, σε ένα μήνα από τότε που ξεκίνησε την προεκλογική μάχη αν και είχε παραιτηθεί από την προεδρία του PDL (Παρτίτο Ντεμοκράτικο Λιμπεράλε) με κύριο στόχο, τους κεντροαριστερούς και μετέπειτα τον Μόντι, στόχεψε στις ανάγκες των πολιτών. Το φόρο ακίνητης περιουσίας, τη μείωση του ΦΠΑ και τη Δικαιοσύνη.

Αγνόησε τον Γκρίλλο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δε δίστασε να δηλώσει ότι ΄΄τον θαυμάζει γιατί του μοιάζει!΄΄

Ο Καβαλιέρε ξεκίνησε με ποσοστό 16,5% στις δημοσκοπήσεις, παίρνοντας ΄΄σβάρνα΄΄ όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο σε ολόκληρη την Ιταλία! Ήταν ημέρες που ξεκινούσε στις 8 το πρωί και τέλειωνε τα μεσάνυχτα και σε ορισμένες περιπτώσεις στις δυο τα ξημερώματα!…

• Ο Μάριο Μόντι ΄΄δούλεψε΄΄ με Twitter και Facebook όπως και ο Μπέππε Γκρίλλο. Με πρόγραμμα και αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του. Προς το τέλος έκανε αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι ΄΄δε θα συμμαχήσει με κανένα κόμμα και συνασπισμό΄΄ ξεκαθαρίζοντας και διαψεύδοντας τη συμμαχία με την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι.

• ΤΟ ΦΩΣ της ημέρας, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, καθώς έκλειναν οι κάλπες το μεσημέρι, η ήττα δε συνόδευε μόνο τα αποτελέσματα για κόμματα και επωνύμους υποψηφίους (Ντι Πιέτρο, ο εισαγγελέας ΄΄καθαρά χέρια΄΄ ο Φίνι, Τρεμόντι κ.α) αλλά σήμανε και συντριβή σε όλα τα επίπεδα για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τη νίκη πρόβλεψη της κεντροαριστεράς με 6-7 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Μπερλουσκόνι και πιο κάτω το κόμμα ‘’Τσίνκουε Στέλλε΄΄ του Γκρίλλο (πέντε αστέρια).

• Όταν πλέον τα αστέρια της νύχτας εμφανίστηκαν στον Ιταλικό ουρανό, τα αστέρια που…φώτισαν τις οθόνες των τηλεοράσεων ήταν αυτά του Γκρίλλο, με τα ποσοστά και τις ψήφους να δείχνουν ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε και μια καταιγίδα πλησίαζε. ΄΄Τσουνάμι Γκρίλλο΄΄ το ονόμασαν οι πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

• ΟΤΑΝ πια το αποτέλεσμα ήταν εμφανές (ξημερώματα Τρίτης) διαπιστώσαμε ότι, δεν ήταν μόνο ο Γκρίλλο η έκπληξη και ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Είχε δίπλα του και ΄΄παρτενέρ΄΄. Τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι!

• ‘’ΣΟΚ’’! ΄΄Ακυβερνησία΄΄! ΄΄Χάος΄΄! ΄΄Κίνδυνος κραχ΄΄! ΄΄Πολιτικό τσουνάμι στην Ευρωπαϊκή Ένωση΄΄. ΄΄ Κρίση και χάσμα στο Νότο της ΕΕ΄΄. ΄΄΄Καταρρέουν τα χρηματιστήρια και οι αγορές!΄΄

• Ορισμένοι τίτλοι και σχόλια από το άκουσμα και την αναγγελία των αποτελεσμάτων, ήταν και οι πιο πάνω. Η εκλογή νέου Πάπα, από τις πρώτες σελίδες πέρασε στη 10η -12η των εφημερίδων και 6ο -7ο θέμα αναφοράς σε Ράδιο και Τηλεόραση.

• ΓΙΑ την Ιταλική κοινή γνώμη, περάσαμε από την οικονομική στην πολιτική κρίση.

• Επόμενος σταθμός η δημιουργία και ο καταρτισμός κυβέρνησης ή κυβερνητικού σχήματος καθώς στη Βουλή πλειοψηφεί ο Μπερσάνι, ενώ δεν υπάρχει ίδια πλειοψηφία στη Γερουσία.

• ΟΛΟΙ αρνούνται να συμμετάσχουν σε συνασπισμό και συγκυβέρνηση! Στις 22-23 Μαρτίου ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο θα δώσει εντολή στον Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα την αποδεχθεί και μετά από δέκα ημέρες θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης, η Ιταλία θα πάει στις κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά από ένα μήνα.

Ο Ιταλός Πρόεδρος επιθυμεί να αποφευχθούν νέες εκλογές και ζητά την αντικατάσταση του έως τις 16 Απριλίου.

ΜΙΑ άκρως επικίνδυνη κρίση για το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα πιο πάνω δεδομένα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όπου στις 14 και 15 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής θα έχει θέμα τον Προϋπολογισμό 2014-2020, κυρίως όμως τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη των κρατών μελών, προκειμένου να μη πληγούν οι θεσμοί, η αξιοπιστία και η σταθερότητα των χωρών που επιθυμούν είτε να αποφύγουν την υπαγωγή στο ΔΝΤ και ΕΜΣ (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος) είτε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις της ανάκαμψης και της ανάπτυξης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο Μάριο Μόντι που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Σύνοδο ασφαλώς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, στο θέμα της κρίσης και του κινδύνου ακυβερνησίας στην πατρίδα του.

Κάτι που βεβαίως που απεύχονται οι Εταίροι της ΕΕ.

Άρθρο – ανάλυση του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – Πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα