Γκουτέρες: Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο πλανήτης τις ιστορικές στιγμές για το Κυπριακό που εκτυλίσσονται στη Γενεύη, όπου ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη γύρος των συνομιλιών. Σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άφησε περιθώριο αισιοδοξίας για την εξέλιξη των συζητήσεων, που ξεκίνησαν από το πρωί στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, στην πρότασή του για το ζήτημα της ασφάλειας, ο Πρόεδρος της

Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι συμμετέχει στη Διάσκεψη με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται παράλληλα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος.

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ εάν διαφανεί λύση, στη Γενεύη αναμένεται να παρευρεθούν και οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στο α’ μέρος των συζητήσεων, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Αθήνα θεωρεί το καθεστώς των εγγυήσεων παρωχημένο και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Χαρακτήρισε δε, απαραίτητη την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις.

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι κατά την πρώτη φάση, πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία ταυτοποιήθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση αλλά μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» τόνισε ο ίδιος, που παράλληλα υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν μοναδική ατζέντα τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.

«Εκείνοι που αξίζουν τα όσκαρ είναι ο Αναστασιάδης και ο Ακιντσί» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «σήμερα έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Κατέστη εφικτό να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα». Το ζητούμενο, συμπλήρωσε, είναι να βρεθούν τα εργαλεία για να εφαρμοστούν οι διακανονισμοί.

Συνέχισε δε τονίζοντας: «Είμαστε ευτυχείς που είναι εδώ και η ΕΕ – Θέλουμε το ΣΑ να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα έχει αποτέλεσμα».

Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων εξήγησε πως πολλές προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος.

«Δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία. Εδαφικό, περιουσιακό, σχέσεις με ΕΕ είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητάμε. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου» σημείωσε.

Τόνισε δε ότι η συμφωνία θα οριστεί από τους λαούς, κατόπιν δημοψηφίσματος.
Πηγή ethnos.gr

The post Γκουτέρες: Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, που απλώς να μπαλώνει την κατάσταση appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα