Γ. Σακελλαρίδης: Συμφωνία άμεσα για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική κοινωνία

«Καιρός είναι και οι εταίροι να καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης για να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που ήδη έχει σημειωθεί» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας «χθες» προκειμένου να δοθεί να στη χώρα και τους πολίτες της «να πάρουν ανάσα και να σταθούν στα πόδια τους»

Όπως ανέφερε ο Γ. Σακελλαρίδης, ο Αλ. Τσίπρας

θα μιλήσει αύριο, Παρασκευή στις 7:30 μ.μ. στο συνέδριο του Εconomist στο ξενοδοχείο intercontinental ενώ έκανε ειδική αναφορά στις επαφές του Π. Σκουρλέτη με τον ILO και στη συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων και την Παρασκευή δια ζώσης (στις Βρυξέλλες).

Τα βασικά σημεία από τις απαντήσεις του Γ. Σακελλαρίδη στους δημοσιογράφους:

- Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στρατηγικής από την ελληνική πλευρά, η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε διάφορα επίπεδα. Και στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο κατάθεσης ενός νομοσχεδίου ανά θέμα (πχ για φορολογικά) ή ενός πολυνομοσχεδίου θα εξεταστεί ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Στη Ρίγα (σσ Σύνοδος Κορυφής) ο Αλ. Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα της Ελλάδας καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

- Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα είναι εντός του πλαισίου και των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ήδη έχουμε κάνει υποχωρήσεις δείχνοντας τη βούλησή μας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία (το συντομότερο δυνατόν) την οποία προφανώς η Βουλή θα κληθεί να επικυρώσει με την ψήφο της. Δεν επιθυμούμε το σενάριο της ρήξης. Η συμφωνία θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε αυτή τη χώρα και τους πολίτες της να πάρουν ανάσα και να σταθούν στα πόδια τους. Η πίεση του χρόνου δεν μπαίνει από τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να δοθεί η ανάσα στην ελληνική κοινωνία. Αυτήν την ώρα πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από το μνημονιακό παρελθόν και χρειαζόμαστε ένα χρονικό διάστημα για να πάρει ανάσα η οικονομία, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Δίνουμε τη μάχη έτσι ώστε να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και η κοινωνία σε τροχιά αξιοπρέπειας. Εάν θέλαμε να συνεχίσουμε το μνημόνιο, το ζήτημα θα είχε λήξει από τις αρχές Φλεβάρη αλλά επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας ώστε να αλλάξουμε τις συνθήκες. Καιρός είναι και οι εταίροι να καταβάλουν την ανάλογη προσπάθεια με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης για να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος από αυτή που ήδη έχει σημειωθεί. Παραμένουν τα θέματα που υπάρχει διαφωνία και ανοιχτά ζητήματα. Στο νέο γύρο συνομιλιών στοχεύουμε σε μία θετική έκβαση.

Σε ερώτηση του left.gr για την επίσπευση της εκλογής ΠτΔ που ομολόγησε ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Γ. Σακελλαρίδης σχολίασε ότι το καθεστώς ασφυξίας που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα αλλά κατάφερε (η κυβέρνηση) να εξασφαλίσει την ομαλότητα και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της χώρας.

Για «συνιστώσες δανειστών» (και τις αντιθέσεις εντός και μεταξύ των θεσμών) και το non paper περί δυνάμεων που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη: Θέλουμε βιώσιμη λύση που θα ακολουθεί την ευρωζώνη όλο το επόμενο διάστημα και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Για τα εργασιακά – ασφαλιστικό: Οι θέσεις μας υπερψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό στις 25 Γενάρη και έχουν ως άξονα αυτή τη λαϊκή ετυμηγορία και παραμένουν σταθερές. Τα εργασιακά είναι κόκκινη γραμμή (δε συζητάμε καν το mail Χαρδούβελη για απελευθέρωση απολύσεων κλπ). Αυτονόητες στην ΕΕ οι συλλογικές συμβάσεις. Θέτουμε ζητήματα όπως αντικίνητρα για τις εθελούσιες εξόδους, ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και άλλα λογικά ζητήματα όπως η εκπόνηση μιας αναλογιστικής μελέτης. Το καθεστώς εργασίας και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και οι εργασιακές σχέσεις είναι κομβικά για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κυβέρνηση.

Για τον Γ. Στουρνάρα: Είναι ο κεντρικός τραπεζίτης και σεβόμαστε την ανεξαρτησίας της ΤτΕ. Η κριτική Λαφαζάνη προς τον Στουρνάρα αφορούσε την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και προφανώς μπορεί να γίνεται κριτική. Το ζήτημα της ανεξαρτησία της ΤτΕ είναι ζήτημα της ίδιας της Τράπεζας και η κυβέρνηση οφείλει επίσης να την υπερασπίζεται.

Για το χρηματοδοτικό κενό: Το θέμα πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι, ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές για να καλυφθεί. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία η οποία να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας καθώς η ελληνική κοινωνία πληρώνει από τις σάρκες τις και φαλκιδεύεται η προοπτική για επίτευξη θετικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και ανάπτυξη. Δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις μέσα σε ασφυκτικό πλαίσιο.

Για επόμενα νομοσχέδια: Μπαίνει σε διαβούλευση το ν/σ για την Ιθαγένεια και ελπίζουμε σε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ν/σ για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες είναι υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί σύντομα. Για τα κόκκινα δάνεια θα υπάρξει θετική κατάληξη, έχουμε κάνει σαφές ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

Για «αντιφατικές δηλώσεις» κυβερνητικών στελεχών: Οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθάνε το έργο της κυβέρνησης σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος: Έχουμε πάρει τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη. Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία που εκφεύγει της λαϊκής εντολής, δε θα διστάσουμε να ρωτήσουμε το λαό για αυτή τη συμφωνία.

Για ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ: Η επαναδιατύπωση των όρων από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία. Μέσα στο πλαίσιο των υποχωρήσεων που κάνουμε βάζουμε όρους ώστε να μην υπάρξει ξεπούλημα σαν αυτό που πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πηγή left.gr

The post Γ. Σακελλαρίδης: Συμφωνία άμεσα για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική κοινωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα