Δήμος Ελληνικού: Χωρίς άδεια λειτουργούσε το λούνα παρκ

Χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργούσε το λούνα παρκ στο Ελληνικό, όπου σημειώθηκε η τραγωδία με το θάνατο του 13χρονου και τον τραυματισμό της αδελφής του την Κυριακή, ενώ κατόπιν εντολής του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευάς Νομικός διέταξε άμεση διενέργεια ελέγχου στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Ελληνικού τονίζει ότι το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, είχε εγκρίνει

την παραχώρηση- εκμίσθωση του επίμαχου χώρου, όπως αιτήθηκε η εταιρεία HAPPY FUN ΕΠΕ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου 12χρονου αγοριού και του τραυματισμού 9χρονου κοριτσιού σε λούνα παρκ που λειτουργούσε στα όρια του δήμου μας, σε επίσκεψη που είχαμε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Παίδων εκφράσαμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τη διάθεση να σταθούμε δίπλα της στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Από όσο γνωρίζουμε διενεργείται προανάκριση στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος και θα αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

Εμείς ως Δήμος, αυτό που είμαστε σε θέση να σας γνωρίσουμε είναι ότι: 1. Η εταιρεία «Happy Fun ΕΠΕ» είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου.

2. Το δημοτικό συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση – εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία.

3. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ Δήμου και Εταιρείας

4. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο.

Εκτός κινδύνου η 9χρονη Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» η 9χρονη που τραυματίστηκε χθες σε λούνα παρκ του Ελληνικού, σε ένα παιχνίδι που μετατράπηκε σε τραγωδία, καθώς ο 13χρονος αδελφός της έχασε τη ζωή του. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο διαχειριστής και οι υπάλληλοι του λούνα παρκ.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Όλγα», η 9χρονη έχει πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν

Το νεαρό θήλυ ηλικίας εννέα ετών διακομίστηκε χθες στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μετά από ατύχημα. Από τον γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες θλάσεις πνευμόνων.

Η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή της παραμένει σταθερή. Δεν χρήζει αναπνευστικής ή άλλης χρήσης υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών και έχει πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, είχε αναφέρει ότι πως «η μικρούλα είναι καλά και η κατάστασή της ελεγχόμενη».

Η μικρή έχει υποστεί θλάση στον πνεύμονα, δεν είναι διασωληνωμένη και επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 4.10 το απόγευμα της Κυριακής και σύμφωνα με τις Αρχές ο 13χρονος είχε καταλήξει πριν διακομισθεί στο Νοσοκομείο Παίδων. Το υπαίθριο λούνα παρκ βρίσκεται στο Πάρκο Αφροδίτης, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Γούναρη στο Ελληνικό.

Τα δύο παιδιά είχαν μπει μέσα στις γνωστές κυλινδρικές πλαστικές μπάλες (νερόμπαλες) που υπήρχαν στον παιδότοπο για να παίξουν στο νερό.

Οπως είναι γνωστό, στο εν λόγω παιχνίδι τα παιδιά μπαίνουν μέσα στις μπάλες και προσπαθούν να σταθούν όρθια μέσα στη σφαίρα την ώρα που αυτή κυλάει στο νερό της πλαστικής πισίνας.

Ωστόσο, για τα δύο αδέλφια το ανέμελο κυριακάτικο παιχνίδι μετατράπηκε μέσα σε μια στιγμή σε τραγωδία. Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι την ώρα που ο 13χρονος και η 9χρονη βρίσκονταν στην πισίνα, μία ισχυρή ριπή ανέμου σήκωσε την μπάλα σε μεγάλο ύψος -για 10 μέτρα έκαναν λόγο αυτόπτες μάρτυρες- πετώντας την σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων μακριά από την πισίνα.

Η νερόμπαλα με τα δύο παιδιά μέσα, και αφού χτύπησε σε παρακείμενη βραχώδη επιφάνεια, προσγειώθηκε δίπλα σε ένα «καρουζέλ» που βρισκόταν στον παιδότοπο. Αμέσως οι γονείς των παιδιών προσπάθησαν να βγάλουν από τις μπάλες τα παιδιά και να τα συνεφέρουν, ενώ ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η ΕΛ.ΑΣ.

Ποινικές διώξεις στους υπευθύνους

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του λούνα παρκ.

Νωρίτερα, στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού παρουσιάστηκε ο διαχειριστής του λούνα παρκ, όπου εκτυλίχθηκε η ανείπωτη τραγωδία. Πρόκειται για έναν Ελληνα, ο οποίος προσήλθε αυτοβούλως στο τμήμα, όπου και συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ο συνήγορος του Ιταλού χαρακτήρισε ως το «πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις».

Έξω από το γραφείο του εισαγγελέα όπου οδηγήθηκαν ο εντολέας του και οι άλλοι δύο υπάλληλοι, ο δικηγόρος Άγης Τάτσης εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για το τραγικό περιστατικό και υποστήριξε ότι στον χώρο εφαρμόζονταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά τη λειτουργία του επίμαχου παιχνιδιού, όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ «κάτι που δεν συνέβαινε χθες».

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μία ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια, που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτήν τη δουλειά» υποστήριξε ο δικηγόρος.

Τέλος, επισήμανε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα και ήταν δεμένο όπως έπρεπε, «αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στον αέρα».
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα