Διάσκεψη Γενεύης: Νέο ραντεβού για τις 18 Ιανουαρίου

Κοτζιάς: Νέα συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου

Σε επίπεδο τεχνοκρατών θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, με το επόμενο ραντεβού να «κλειδώνει» για τις 18 Ιανουαρίου μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής Διάσκεψης στη Γενεύη. Εν αναμονή κοινού ανακοινωθέντος.

Σε μια πρώτη, σύντομη δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα κάνουν μια «τελευταία

προσπάθεια» να επιλυθούν τα ζητήματα στην επόμενη συνάντηση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων –Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας- στις 23 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού κατοχικού στρατού, με μια μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.

Μάλιστα, πρότεινε το σχέδιο αυτό να μπει υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που θα καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού αλλά και της ΕΛΔΥΚ, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν – ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες – να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Δεν πάει στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός

Δεν θα μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η αλλαγή του συντάγματος. «Η δουλειά μας [σ.σ. αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ.

Τις προηγούμενες ώρες, δημιουργήθηκε… μύλος, με ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο Γιλντιρίμ ετοιμάζει «βαλίτσες» για τη Γενεύη και άλλες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι τέτοιο.

Το τουρκικό κανάλι Bayrak μετέδιδε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να αναχωρήσει για Γενεύη. Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσε με επιφύλαξη το πρωί και δημοσιογράφος του BBC, σε tweet του.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΚΥΠΕ, όμως, από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε λάβει ενημέρωση ότι ο Γιλντιρίμ θα ταξιδέψει την Παρασκευή στην Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Πηγή ethnos.gr

The post Διάσκεψη Γενεύης: Νέο ραντεβού για τις 18 Ιανουαρίου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα