Διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά

Σε ρήξη οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς και οι δύο συναντήσεις που έγιναν την Τρίτη διεκόπησαν λόγω διαφωνιών, κυρίως για το θέμα των τριετιών.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και τελείωσε μετά από 2,5 ώρες περίπου, καθώς ο Πολ Τόμσεν ήθελε να μιλήσει με την κ. Λαγκάρντ.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε στις 3 το μεσημέρι, αφού ο Π.Τόμσεν συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ και διεκόπη ξανά λίγο πριν τις 16:30.

Ενδεχομένως, οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που

στηρίζουν την κυβέρνηση.

Για «πλήρη ασυμφωνία» έκαναν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, που τόνισαν ότι «εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε, αλλά αυτοί έφυγαν». Ο Πολ Τόμσεν δείχνει να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ενώ στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας, ο Πολ Τόμσεν δεν ήταν τόσο κάθετος στις θέσεις του, αλλά ανέμενε κατεύθυνση από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι κ.κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) και Μορς (Κομισιόν) είναι «σύμμαχοι» της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κυριότερο «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών) που ζητεί, μεταξύ άλλων, η τρόικα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει «ακαμψία» από την πλευρά της τρόικας για όλο το πακέτο των εργασιακών.

Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου, σταδιακά έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο Εργασίας προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες.

Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη, το υπουργείο ζητεί να μη θιγούν.

Τρόικα: Έχουν ήδη καταργηθεί τριετίες και επιδόματα

Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.

Επομένως η τρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις.

Όμως, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ, στο κείμενο του νόμου 4046, που

Keywords
Τυχαία Θέματα