Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, λέει ο Βεστερβέλε

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχουμε καλές ειδήσεις, μια αχτίδα φωτός για την Ελλάδα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Όπως είπε, ήρθε στην Αθήνα μεταφέροντας μήνυμα σεβασμού για όσα έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός αλλά και μήνυμα

ενθάρρυνσης για τη συνέχιση του δρόμου των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει και που για πρώτη φορά εμφανίζει τις πρώτες επιτυχίες.

Xαρακτήρισε την επένδυση για τον αγωγό ΤΑΡ μεγάλη ευκαιρία να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να δημιουργούνται ανησυχίες στον κόσμο με τέτοιες συζητήσεις.

Παράλληλα, είπε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για υποθέσεις και σενάρια περί του αντιθέτου, στα οποία, όπως είπε, έχει επιλέξει να μη συμμετάσχει.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σία Κοσιώνη: Κ. Βεστερβέλλε, μετά από μία σοβαρή κυβερνητική κρίση η Ελλάδα έχει τώρα μία νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση όμως που έχει μία πολύ δύσκολη δουλειά να κάνει και μάλιστα απέναντι σε ένα λαό που είναι πολύ κουρασμένος και πολύ οργισμένος. Πιστεύετε θα τα καταφέρει;

Γκίντο Βεστερβέλε: Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό έχουμε καλές ειδήσεις και νομίζω ότι αυτό είναι μία αχτίδα φωτός για την Ελλάδα. Ήρθα στην Αθήνα για να μεταφέρω ένα μήνυμα σεβασμού για αυτό που έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός, αλλά και μήνυμα ενθάρρυνσης για τη συνέχιση του δρόμου των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει και που για πρώτη φορά εμφανίζει τις πρώτες επιτυχίες.

Σ.Κ: Πώς μπορεί όμως να μιλά κανείς για επιτυχίες σε μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη ύφεση και ανεργία;

Γκ.Β: Το θέμα είναι να βοηθήσουμε να πετύχουν τα μεγάλα έργα υποδομών που ξεκινούν με δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Η απόφαση για τον ΤΑΡ που θα περνά μέσα από την Ελλάδα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην χώρα, αλλά είναι ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αν συνυπολογίσω και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για ενίσχυση της ανάπτυξης όπως παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο του Βερολίνου, τότε πιστεύω ότι όλα αυτά είναι ενθαρρυντικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος και τώρα το θέμα είναι να υπάρξουν δυνάμεις για να συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Σ.Κ: Η σκληρή πολιτική λιτότητας, όμως, φέρνει πολιτικές κρίσεις στην Ευρώπη. Πριν μερικούς μήνες ήταν η Ιταλία, πριν μερικές μέρες η Ελλάδα και τώρα η Πορτογαλία. Αυτό δε σας ανησυχεί; Δε θεωρείτε ότι είναι επικίνδυνο;

Γκ.Β: Οι μεταρρυθμιστικές περίοδοι για τους πολιτικούς είναι πάντα δύσκολες. Όμως μόνο όποιος έχει το σθένος για μεταρρυθμίσεις μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον του λαού του. Το ίδιο έχουμε ζήσει κι εμείς στη Γερμανία. Περάσαμε μία πολύ σκληρή φάση με πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Σήμερα η Γερμανία είναι ίσως στην καλύτερη φάση από την ενοποίηση και μετά. Ίσως τόσο καλά όσο ποτέ από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Δε γίνεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με νέα χρέη, αλλά με ανάπτυξη. Και την ανάπτυξη δεν μπορεί κανείς να την εξαγοράσει με νέο δανεισμό, αλλά μέσω της ανταγωνιστικότητας. Και η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται μόνο μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σ.Κ: Σε πολλές χώρες όμως ενδυναμώθηκαν αυτά τα χρόνια ακραίες ή λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις. Πολλοί λένε ότι αυτή η κατάσταση όχι μόνο απειλεί τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά και την ίδια την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γκ. Β: Η Ευρώπη δεν είναι μόνο πολιτισμική κοινότητα αλλά και μία κοινότητα που μοιράζεται κοινό πεπρωμένο. Ως μεμονωμένες χώρες είμαστε πολύ μικρές για να διατηρήσουμε τη θέση μας σε ένα κόσμο απέναντι στα νέα μεγάλα κέντρα ισχύος, όπως η Κίνα, η Ινδία ή η Λατινική Αμερική με τη Βραζιλία. Πρέπει να συνεργαζόμαστε και να συνυπάρχουμε. Αυτό ισχύει και για την οικονομία και για τη δημοσιονομική πολιτική και για την εξωτερική πολιτική και ξεκάθαρα και για την κοινωνική μας πολιτική. Είμαστε μία κοινότητα αξιών και όλα αυτά συνυπάρχουν. Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Το πόσο κοντά είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι το βλέπει κανείς και στους δύο υπουργούς εξωτερικών. Είχαμε και οι δύο τον ίδιο καθηγητή στο πανεπιστήμιο, το Δημήτρη Τσάτσο. Συνυπάρχουμε, λοιπόν, σε μία πολιτισμική κοινότητα με κοινή μοίρα. Ανήκουμε ο ένας στον άλλον. Και γι αυτό πιστεύω ότι εκείνοι που ασκούν το λαϊκισμό τους εις βάρος της Ευρώπης δε θα βρουν ευήκοα ώτα. Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε στην ίδια βάρκα.

Σ.Κ: Το Γιούργκρουπ αποφάσισε πριν μερικούς μήνες να εξετάσει στο μέλλον μία νέα μείωση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ υποστηρίζει μία νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σύντομα, διαφορετικά απειλεί να αποσυρθεί. Το Βερολίνο μέχρι στιγμής λέει «όχι». Πότε πιστεύετε μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση;

Γκ.Β: Αν το ΔΝΤ έχει προτάσεις να τις συζητήσει με το Γιούργκρουπ. Θα συμβούλευα να μην κάνουμε καμία συζήτηση για νέο κούρεμα. Δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Σ.Κ: Για την ώρα;

Γκ.Β: Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις γερμανικές εκλογές. Πρέπει να το πω ξεκάθαρα, αλλά είναι μία απόφαση που έχει ως αρχή την κοινή λογική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και που αρχίζουν να αποδίδουν -υπάρχουν για πρώτη φορά θετικά στοιχεία- αυτή η πολιτική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί. Σίγουρα δεν πρέπει να δημιουργήσουμε ανησυχίες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο με τέτοιες συζητήσεις.

Σ.Κ: Και τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας;

Γκ.Β: Αυτά είναι υποθέσεις στις οποίες εγώ έχω ως αρχή να μη συμμετέχω. Είμαστε ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ συμμετέχει και βρίσκεται στην τρόικα, αλλά, νομίζω είναι αποστολή των αρμόδιων θεσμών να λύσει τα προβλήματα. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακούγονται πολλά σενάρια. Εκφράζονται υποθέσεις, λέγονται πολλά, αφιλτράριστες ειδήσεις αναγορεύονται σε αλήθειες και αργότερα διαπιστώνουν όλοι ότι τα πράγματα είναι αλλιώς. Αυτός ο εκνευρισμός, αυτή η υστερία είναι μεγάλο πρόβλημα. Μόνο με ηρεμία και αξιοπιστία μπορεί κανείς να προσελκύει επενδύσεις και οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλη αυτή η πολυλογία πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα