Δεν είναι για πέταμα η πρόταση Ψυχάρη να μετακομίσει το Κοινοβούλιο από το κέντρο

Με άρθρο του στο χθεσινό Κυριακάτικο «Βήμα» ο διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της ΝΔ, Ανδρέας Στ. Ψυχάρης επανέρχεται με την πρότασή του να μετακομίσουν από το κέντρο της Αθήνας, το Κοινοβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου που την ακούμε και την διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές εφημερίδες, αλλά και στο διαδίκτυο. Επί της ουσίας η πρόταση έχει μια λογική η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για το κέντρο της Αθήνας.

Και εξηγούμαστε, αν εξαιρέσουμε το σκέλος που αναφέρεται στη μείωση των συγκεντρώσεων – το οποίο έχει βαθύτατα συντηρητικά ελατήρια, το σημείο που εστιάζει στην αποσυμφόρηση από το καθημερινό traffic στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε στη συνέχεια ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο χθεσινό, «Βήμα»:

Μια δημιουργική πρόταση για την Αθήνα

του Ανδρέα Στ. Ψυχάρη

Οταν πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε η πεζοδρόμηση της οδού Ερμού, χάλασε ο κόσμος.

Οι έμποροι της περιοχής, μικροί και μεγάλοι, καταστηματάρχες, παραπηγματούχοι, καταληψίες πεζοδρομίων αλλά και ιδιοκτήτες πολυώροφων πολυκαταστημάτων, ενωμένοι όλοι μαζί, ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης και πρωτοστατούσαν σε τοπικές διαδηλώσεις.

Τελικά η Ερμού, την οποία ως τότε διέσχιζαν ακόμη και λεωφορεία, πεζοδρομήθηκε. Οι έμποροι υποχώρησαν. Η πεζοδρόμηση έγινε. Σήμερα δεν τολμάει κανείς να προτείνει το άνοιγμα της Ερμού στα αυτοκίνητα γιατί θα τον πάρουν με τις πέτρες…

Η πεζοδρόμηση της Ερμού έδωσε άλλον αέρα στην περιοχή που έθνησκε εμπορικώς κι άρχισε να γνωρίζει και πάλι εποχές δόξας. Η πεζοδρομημένη Ερμού έγινε μια από τις ακριβότερες εμπορικές περιοχές της Ευρώπης.

Η υπενθύμιση της περίπτωσης της Ερμού είναι χρήσιμη για όσους θεωρούν την πρόταση για απομάκρυνση από το κέντρο της Αθήνας του Κοινοβουλίου, του υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργικού γραφείου επικίνδυνη εξέλιξη για τη ζωή της πόλης και το εμπόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η απομάκρυνση κυβερνητικών συγκροτημάτων, αντιθέτως, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για νέες εμπορικές δραστηριότητες.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την πρόταση αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ακόμη ένδειξη της υποκρισίας με την οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέρος του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Η αιτιολόγησή της είναι πολύ απλή: Οπως σταμάτησαν οι διαδηλώσεις προς το υπουργείο Παιδείας μόλις αυτό μετακόμισε από το Σύνταγμα στο Μαρούσι, έτσι απλά θα περιοριστούν αν μετακομίσουν εκτός του κέντρου της Αθήνας το Κοινοβούλιο, το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου, κτίρια στα οποία κατευθύνονται όλοι ανεξαιρέτως οι διαδηλωτές για συμβολικούς λόγους.

Το επιχείρημα ότι θα χαθούν πάνω από χίλιοι πελάτες για τα καταστήματα του Συντάγματος δεν ευσταθεί πλέον. Για τον απλούστατο λόγο ότι εξαιτίας της κρίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ψωνίζουν πλέον, ούτε γευματίζουν στα εστιατόρια, γιατί δεν τους το επιτρέπει ο μισθός τους.

Το επιχείρημα ότι μια τέτοια μετακίνη

Keywords
Τυχαία Θέματα