Χιόνι και «πολικές» θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα

Με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια αποχαιρετά σχεδόν ολόκληρη η χώρα το 2015. Ήδη χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά του υδράργυρου.

Με χιόνια, τσουχτερό κρύο και συννεφιά θα υποδεχτούν την Πρωτοχρονιά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας όπου πολλές περιοχές

«ντύθηκαν» στα λευκά , ενώ ακόμα και στις πεδινές περιοχές σημειώνονται σποραδικές χιονοπτώσεις και η θερμοκρασία έπεσε αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Στο ορεινό Παρανέστι Δράμας το πρωί καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία για το φετινό χειμώνα (- 10 βαθμοί), ενώ στην Κοζάνη ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε -4 βαθμούς, -2 είχε ο Πολύγυρος Χαλκιδικής και οι Σέρρες.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 2 βαθμούς, κατά διαστήματα πέφτουν νιφάδες χιονιού και επικρατεί συννεφιά. Στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, το Χορτιάτη και σε άλλες ορεινές περιμετρικά από το πολεοδομικό συγκρότημα οι χιονοπτώσεις στη διάρκεια της νύχτας ήταν εντονότερες και σε πολλά σημεία το έστρωσε, χωρίς όμως να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Βαρυχειμωνιά επικρατεί και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι εντονότερα, σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Καβάλα προς και από τη Θάσο.

Όπως ανακοίνωσε τροχαία εξαιτίας του χιονιού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Δράμας, ενώ η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες λόγω εξαιτίας του παγετού. Αντίθετα, στην Εγνατία, στους κάθετους άξονές της και στην εθνική οδό ΘεσσαλονίκηςΑθηνών τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες.

Στο μεταξύ, οι πίστες των χιονοδρομικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα καλύφθηκαν από χθες με πυκνό χιόνι, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ , αλλά και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καθώς οι πληρότητες για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς αναμένονται υψηλές.

Λόγω του παγετού ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς στην Εθνική ΑθηνώνΘεσσαλονίκης.

Στην Αττική οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς τα πρώτα προβληματα απο το χιόνι που άρχισε ήδη να πέφτει και στην Αττική, παρατηρούνται στην Πάρνηθα. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, λόγω της χιονόπτωσης, από τις 8.30 το πρωί, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, στην λεωφόρο Πάρνηθος, απο το τελεφερίκ και πάνω. Στην περιοχή της Πεντέλης βρίσκονται ήδη 17 εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς και βουνά από αλάτι.

Στην Πελοπόννησο, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου – Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού – Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις οδούς Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο μεταξύ, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου εργάζονται από νωρίς το πρωί, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Επίσης, χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην Ανδρίτσαινα της Ηλείας και στην ορεινή Ναυπακτία, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκαν σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς ορεινές περιοχές των Χανίων. Mετά τα πρώτα χιόνια που ήδη είχαν σκεπάσει τα Λευκά Όρη χιονόπτωση σημειώθηκε στα Σφακιά, στην περιοχή «Σέμπρωνα» του δήμου Πλατανιά καθώς και στην περιοχή της Μαλάξας.

Μέχρι στιγμής, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού διεξάγεται κανονικά, ωστόσο το τμήμα πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ενώ όσοι θέλουν να μετακινηθούν στα ορεινά να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν φροντίσει το όχημα τους να είναι σε καλή κατάσταση.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας αναμένεται να κρατήσει 24 ώρες, ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένεται να χιονίσει στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, Σποράδες, Κυκλάδες και ορεινά της Κρήτης.

Την Παρασκευή αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αλλά θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Μικροπροβλήματα παρατηρούνται εν τω μεταξύ από το πρωί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ.

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.
Πηγή ethnos.gr

The post Χιόνι και «πολικές» θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα