Απάντηση σε ανοιχτή επιστολή άνεργης δημοσιογράφου στον ΕΔΟΕΑΠ

Αναφορικά με την «επιστολή  της συναδέλφου Λίνας Στεφάνου,  προς τον ΕΔΟΕΑΠ και την πρόεδρο Ελένη Σπανοπούλου για τους όρους ασφάλισης των άνεργων δημοσιογράφων και την περίφημη «φραγή», που κάνει το γύρο του διαδικτύου, εκθέτοντας πρωτίστως την ίδια την επιστολογράφο, θέτοντας την αλήθεια, τη νομιμότητα αλλά και την κοινή λογική, σε μεγάλη και άνευ λόγου δοκιμασία από τον ΕΔΟΕΑΠ εκδόθηκε η παρακάτω απάντηση:

Στα

αναφερόμενα στην επιστολή οι απαντήσεις, που δίνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ για να αποκατασταθεί η αλήθεια έχουν ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Έχοντας παραβρεθεί στη συνάντηση (14-5-2012) για το θέμα των ανέργων κι αφού άκουσα προσεκτικά τις εξηγήσεις σας για το θέμα της φραγής μερίδας των ανέργων, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Είναι αστεία τουλάχιστον δικαιολογία το ότι δεν μας αφήσατε το ελάχιστο περιθώριο των 30 ημερών πριν κάνετε φραγή στην ασφάλισή μας, επειδή φοβηθήκατε ότι κάποιοι θα έτρεχαν να βγάλουν μέσα σ’ αυτό το διάστημα τα σπασμένα ενός χρόνου! Ότι δήθεν κάποιοι θα είχαν έτσι το χρόνο –όπως είπατε να επιβαρύνουν το ταμείο οικονομικά! Το ότι μας αντιμετωπίζετε σαν να είμαστε το φάντασμα του Αλ Καπόνε δεν το σχολιάζω. Σκέφτομαι όμως ότι θα μπορούσατε, αν είχατε τη διάθεση, να δώσετε προθεσμία 20-30 ημερών να τακτοποιηθούν οι οφειλές και σ’ αυτό το διάστημα ο ασφαλισμένος θα μπορούσε να κάνει τις εξετάσεις του μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ, στους γιατρούς που ούτως ή άλλως πληρώνονται με τον μήνα, χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο. Αυτό λέγεται καλή πίστη».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φραγή των μερίδων είναι μέθοδος απογραφής και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με φόβους, κινδύνους, επαγγελματικές, ηθικές ή άλλες αξιολογήσεις. Οι μερίδες ανοίγουν αμέσως μόλις ο ασφαλισμένος/η προβεί στην απογραφή. Η διαδικασία της απογραφής έχει προβλεφθεί να επιτρέπει την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών υγείας, μετά από άμεση ιατρική κρίση. Η απόφαση της διοίκησης είναι να εντοπίσει όλους όσους εξαπατώντας τον Οργανισμό μας κάνουν χρήση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλων παροχών εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων μετόχων μελών του ΕΔΟΕΑΠ και να καταλογίσει τις δαπάνες αλλά και να αναζητήσει με κάθε νόμιμο και θεμιτό τρόπο τις ευθύνες τους. Όποιος/α δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όσο για τις χρονικές προθεσμίες τακτοποίησης οφειλών προβλέπεται να είναι πολύ μεγαλύτερες των 20-30 ημερών και επεκτείνονται σε πολύμηνους ή ακόμη και πολυετείς διακανονισμούς εξαιρετικά χαμηλών δόσεων, εφόσον όμως υπάρχει οικονομική δυσκολία του ασφαλισμένου, με βάση τα πραγματικά οικονομικά και φορολογικά του στοιχεία. Βεβαίως είναι περιττό να επισημάνουμε ότι το κόστος  λειτουργίας όχι μόνον του ΕΔΟΕΑΠ που προσφέρει υψηλής στάθμης ιατρικές, παρακλινικές, φαρμακευτικές, νοσοκομειακές, διοικητικές και πλήθος άλλες υπηρεσίες αλλά και οποιουδήποτε αντίστοιχου φορέα δεν εξαντλείται στη μισθοδοσία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: «Αν πάρουμε καλοπροαίρετα τις αποφάσεις σας θα δούμε ότι προσπαθείτε να σώσετε τον ΕΔΟΕΑΠ, μεταμορφώνοντάς τον σε ιδιωτικό κλαμπ προνομιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα