Πόλεμο με τα θέατρα άνοιξε ο Ερντογάν

Σε μία υπόθεση η οποία μοιάζει να έρχεται απευθείας από την εποχή των σουλτάνων, όταν μια λάθος λέξη θα μπορούσε να σφραγίσει την τύχη κάποιου, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να αποσύρει τις κρατικές επιχορηγήσεις στα θέατρα της χώρας αφότου η κόρη του δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας παράστασης την προσέβαλε ένας ηθοποιός.
 
Ο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός στα φοιτητικά του χρόνια, έχει τη φήμη ανθρώπου που δεν μασάει τα λόγια του. Όμως οι σκληρές δηλώσεις του ενάντια στους «υπερόπτες, αλκοολικούς ηθοποιούς» και

ένα καλλιτεχνικό θεσμό ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του περιφρονεί τους απλούς ανθρώπους, έχουν προκαλέσει σοκ στην Τουρκία.
 
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τα θέατρα δεν μπορούν να παίρνουν επιχορηγήσεις και έπειτα να ασκούν κριτική στο χέρι που τα ταΐζει. «Έχουν αρχίσει να ταπεινώνουν και να περιφρονούν εμάς και όλους του συντηρητικούς», είπε.

Τον περασμένο μήνα σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι τούρκοι ηθοποιοί κατέβηκαν στους δρόμους, όταν ο καλλιτεχνικός έλεγχος των θεάτρων της Κωνσταντινούπολης πέρασε εν μία νυκτί στα χέρια κρατικών λειτουργών, μετά από καταγγελίες για μια «αισχρή σκηνή».
 
«Αν τα θέατρα χρειάζονται στήριξη, τότε εμείς η κυβέρνηση θα στηρίξουμε τις παραστάσεις που επιθυμούμε. Ιδιωτικοποιώ το θέατρο. Κανένα θέατρο δεν διοικείται από την κυβέρνηση σε σχεδόν κάθε ανεπτυγμένη χώρα. Εδώ υπάρχει ελευθερία. Όταν ιδιωτικοποιούμε τα θέατρα μπορείτε να παίζετε ό,τι θέλετε. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορείτε να παίρνετε τον μισθό σας από τον δήμο και μετά να ασκείτε κριτική στην διοίκησή του. Τέτοιος παραλογισμός δεν γίνεται να υπάρξει», δήλωσε.
Ο Ερντογάν μάλιστα δεν δίστασε να συνεχίσει τον φιλιππικό του καταγγέλλοντας την «δεσποτική άγνοια» των διανοούμενων που πάντα πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα. «Για όνομα του θεού, ποιοι είστε; Από πού παίρνετε την εξουσία να εκφράζετε απόψεις για κάθε ζήτημα, να ισχυρίζεστε ότι ξέρετε τα πάντα; Είναι μονοπώλιο δικό σας τα θέατρα σε αυτή τη χώρα; Είναι οι τέχνες δικό σας μονοπώλιο; Αυτές οι μέρες έχουν παρέλθει», έχει πει.
 
Αυτό που πολλοί αποκαλούν «πολιτιστικό πόλεμο στην Τουρκία» ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο όταν η νεότερη κόρη του τούρκου πρωθυπουργού Σιμεγιέ Ερντογάν έφυγε από μία παράσταση για τον Νεαρό Οσμάν στο κρατικό θέατρο της Άγκυρας. Η υπόθεση της παράστασης για έναν νεαρό μεταρρυθμιστή σουλτάνο που ανετράπη από έναν αγροίκο στρατό είχε βαριά ηχώ για τον Ερντογάν και το κόμμα του, που διέσπασαν την κυριαρχία του στρατού στην Τουρκία. Αν και το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία ο νεαρός τούρκος ηθοποιός Τολγά Τουνσέρ, μαζί με άλλους ηθοποιούς γρυλίζουν προς το κοινό τίθεται ακόμη υπό αμφισβήτηση, η 30χρονη κόρη του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ταπεινώθηκε και προσεβλήθη από τον Τουλσέρ επειδή φορούσε την ισλαμική μαντίλα, μιμήθηκε τον τρόπο που εκείνη μασούσε τσίχλα και της έκανε προσβλητικές χειρονομίες.
Πηγή tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα